Dansen met Jezus

Ze zingt hard mee met de muziek van piano, gitaar en saxofoon: “La la la…” en de hele tent valt al dansend in. Tijdens de Keilandweek sluiten we de ochtendviering af met een dans. 180 mensen in een tent vormen samen een lange rij die over de houten vlonders slingert. Hier en daar struikelt een kind over één van de kleden op de grond, stuntelt een volwassene, valt een kaarsje bij een icoon om. Het is een ‘reidans’ en terwijl ik normaal niet zo van het volksdansen ben word ik er tijdens Keiland heel erg vrolijk van. Al die gezichten die langs komen dansen: het meisje met een verstandelijke beperking dat zo hard zingt en al die andere gezichten die samen even een pop-up gemeenschap vormen.

Het doet me denken aan een liedje van Arthur Japin, gezongen door Sara Kroos: Nachtkaravaan.

Een eindeloze rij
Van wie zich aan de eenzaamheid
verwondde
Viert één nacht feest dat zij
In hun eentje met zovelen zijn

Wie overdag 
Niet buiten mag
Of uitgelachen wordt,
wat wacht je?

Kerk zonder preken
Keiland is een week kunst, kerk en kamperen op het eiland Terschelling. Er zijn creatieve en bezinnende workshops, vieringen en er wordt heel veel samen gegeten en gedronken. Van de 180 deelnemers is een derde deel jonger dan 18 jaar. Het is ‘kerk’, maar zonder preken en voorgangers.

God en geloof met ziel verkennen
In de vieringen zijn er ‘achtergangers’ die zo onzichtbaar mogelijk blijven tussen de anderen die op de grond zitten. Geloven wordt er ontdekt en ervaren, in een lied, een pelgrimswandeling, een clownsworkshop, een gesprek bij het toiletgebouw, een grap aan een lange tafel met lege flessen eronder, een hilarische sketch met tentstokken, een kind dat achter een zelfgemaakte vlieger aanrent en in het maken van een eigen ‘icoon’ met wat er te vinden is in de duinen. God en geloof worden niet omschreven en afgebakend maar de ruimte wordt met fantasie, tranen en gelach, lijf en ziel verkend.

Iedereen danst mee
Keiland is een plek waar je met rafelrand en gebrek niet minder mens bent. Waar iedereen kan aansluiten in de kring: Eenouder- en tweeoudergezinnen, pleegkinderen, mensen die gelukkig getrouwd, happy single zijn of verlangen naar een partner. Homo, lesbisch of hetero (met of zonder kinderen). Kinderen met een beperking, volwassenen met een gebrek. Vrolijk of met verdriet, met een burn-out of klaar voor een nieuwe start… allemaal dansen ze mee.

Viering
Je ziet er een moeder die haar gehandicapte dochter heeft meegenomen. Woordeloos geniet ze met open mond van de muziek in de kerktent. Kinderen kruipen op schoot bij tieners die ze net hebben leren kennen, en peuters doorbreken vrolijk de afgesproken stilte in de viering. Een moeder die door dementie de weg niet meer vindt wordt door haar dochters liefdevol over het kampeerterrein geloodst. Iemand die na een hersenbloeding deels verlamd is slaapt zonder morren op een matje en heeft voor iedereen een vrolijk woord. Een dove jonge vrouw doet met sierlijke gebarentaal de Taizé liederen mee. Je ziet er mensen in tranen bij een workshop, en je hoort er veel gelach aan lange tafels met flessen wijn als het donker is. Een hippie op leeftijd speelt eindeloos gitaar, een bewoner van een naburige tent wil om 22.00 uur naar bed. Tieners hangen er rond en lonken naar elkaar, en schuiven aan in de rij van degenen die een kaarsje aansteken tijdens een avondviering.

Flower power
Ook in deze flower power 2.0 omgeving zijn er geen heiligen. Ik ben het in ieder geval niet. Ik verwonder me op afstand over mede-Keilanders en ontwijk sommige vreemde vogels. Hoewel ik erg geniet van de ‘Keilandhug’ omhels ik niet iedere vreemde. Maar in de dans valt het weg, de afstand en weerstand die er is.

Dansen met Jezus
In een geschrift dat de Bijbel niet haalde wordt Jezus ‘Heer van de dans’ genoemd. Ik vind het een prachtig beeld: Jezus als dansmeester die ons bij de hand neemt en ons de danspas leert van het volle leven… Angst en reserve worden overwonnen door overgave aan het ritme. Er zijn geen woorden nodig; als je je laat meenemen in de dans wordt voelbaar hoe de beweging van het leven is.

Het koninkrijk van God – zou dat er zo uitzien: een meisje met verstandelijke beperking dat inzet en een lange rij die danst, aangevoerd door de Heer zelf?