Dol op het Laatste Oordeel

Ik weet nog precies waar ik was toen ik het nieuws hoorde: Bill Cosby heeft diverse vrouwen gedrogeerd en verkracht. Ik heb als kind toch gerust honderd afleveringen van The Cosby Show gezien. Bill zag ik als de ideale vader. Zo wilde ik worden. Zo moest het.

Er zijn van die types die je bij een enkele blik al wantrouwt. Bill Cosby niet. Ik niet tenminste. Ik ontdekte dat ik stiekem – niet officieel natuurlijk – dacht dat je het toch ergens aan moest kunnen zien.

En toen was daar opeens die cover van New York Magazine. 35 van zijn slachtoffers vertellen elk wat hen is overkomen.

Een belangrijk onderdeel van het christelijke geloof in het Laatste Oordeel is dat het een publieke en sociale gebeurtenis wordt. Alle mensen, ook die al overleden waren, doen mee. Onder begeleiding van God zal dan in alle relaties de onderste steen boven komen. Alle oude wonden worden besproken. Dat wordt geen kosmische relatietherapie: er valt ook nogal wat aan te klagen en recht te zetten. Ik stel me voor dat de slaven een paar heel lastige vragen aan ons hebben. Alle nooit aangeklaagde misdaden worden benoemd. Het kan zomaar dat ik me kapot schaam als een oude klasgenoot, collega of ex van me het woord neemt.

Van wie zou jij schrikken als die nu plotseling zou aanbellen? We hebben allemaal zo iemand. Over diegene gaat het Laatste Oordeel.

Bill Cosby heeft er op z’n minst 35. Die cover van het New York Magazine is zijn Laatste Oordeel. Nee, om precies te zijn: een voorproefje ervan. Net als goeroes of toneeldocenten die worden ontmaskerd. Overal waar een slachtoffer het woord neemt en weigert te zwijgen. Waar een onderzoeker het onderste uit de kan wil. Waar een rechter werkelijk recht spreekt. Voorproefjes van het Laatste Oordeel.

Er zijn genoeg nare varianten ook. We sturen voortdurend mensen naar een sociale hel. We spreken voortdurend anathema’s uit. De echte Inquisitie zette gemiddeld 15 mensen per jaar op de brandstapel; de huidige social media zijn een stuk dodelijker.

Zo bezien zijn we als westerlingen dol op het Laatste Oordeel. Behalve als God die aanvoert. We hebben meer vertrouwen in onszelf als rechter.

Van wie zou jij schrikken als die nu plotseling zou aanbellen? Neem je eigen voorproefje op het Laatste Oordeel en bel zelf bij diegene aan.