Handelt God?

I would believe, if only God would give me a clear sign – like making a large deposit in my name in a Swiss bank. (Woody Allen)

Het is mooi weer. Ik zit op mijn patio. Die heb ik betegeld om geen gras te hoeven maaien. Ik ben niet zo’n tuinman, maar ik geniet wel van een bloeiende roos die is vernoemd naar Dorien. Haar neef is rozenkweker en heeft na haar dood een nieuwe roos naar haar genoemd.

God, hebt U de hand gehad in het ontstaan van die roos? Of was het de handigheid van die neef? Doet U eigenlijk weleens wat? U weet het, ik niet.

Ik las pas dat iemand spontaan een ontbrekend been had zien aangroeien. Hij zag er een wonder van U in. Ik ben nogal sceptisch over dit bericht. Mocht het toch waar zijn, dan zegt een sceptische stem in mij dat deze gebeurtenis te reduceren moet zijn tot natuurlijke oorzaken. Dat geldt voor alles, ook voor vooralsnog onbegrijpelijke gebeurtenissen. Ik kan die stem geen ongelijk geven. Scepsis scoort altijd.

Ik las nog een ander verhaal. Een jongetje staat blootsvoets en bibberend voor de etalage van een schoenenwinkel te kijken. Er komt een dame langs en ze vraagt wat het jongetje doet. Hij zegt: ‘Ik bid tot God dat Hij me een paar schoenen geeft. De vrouw pakt de jongen bij de hand, gaat de winkel in en koopt voor de jongen een paar schoenen. Als ze verder wil gaan, pakt het jongetje haar hand en vraagt: ‘Bent u de vrouw van God?’

Wie doet nu wat? Die vrouw of U, God, via die vrouw? Waar het initiatief van de vrouw ophoudt en dat van U begint, blijft onzichtbaar. Ik zal het nooit weten, vrees ik. Misschien dat Dorien het nu weet, maar die is in een ander weten.

Het is de grandeur en de misère van mijn denken dat het vragen kan bedenken die het niet kan beantwoorden.

 


 

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit het boek U doet niets, want u bent God, Veertig zeer korte overpeinzingen’ van Stephan de Jong, uitgeverij Meinema, €12,50