‘God, hoe kunt U dit laten gebeuren?’

‘Men vergist zich nooit zo gemakkelijk als wanneer men denkt de toekomst te kennen.’ (Anoniem)

God, ik vind de wereld vreeswekkend onvoorspelbaar. De natuurwetten niet natuurlijk, maar het wetteloze lot wel. Ik zou willen denken aan zon, balpennen en verheven idealen, maar soms moet ik denken aan dat wetteloze noodlot. Hierin ben ik nogal creatief. Ik bedenk hoe ik faal en mijn werk verlies. Hoe ik niet faal en toch mijn werk verlies. Ik raak ziek, berooid, in de goot. U hoort het, de hypochonder in mij zit niet stil.

Versgeperst
Pas las ik een mooi hypochondrisch verhaaltje waarin U ook figureert. Ene meneer Thompson beloofde zichzelf op zijn zeventigste verjaardag nog lang te zullen leven. Hij at alleen nog gezond voedsel, dronk alleen nog versgeperst fruit en ging elke dag zwemmen. Zijn buik verdween en zijn borst werd breder. De zonnebank bruinde zijn gezicht. De kapper bezorgde hem een kapsel met een nieuw kleurtje.

Meneer Thompson verliet de kapperszaak en kwam onder een bus. Zijn laatste woorden waren: ‘God, hoe kunt U dit laten gebeuren?!’ Vanuit de hemel klonk als antwoord: ‘Eerlijk gezegd, Thompson, Ik had je helemaal niet herkend.’

Altijd anders
Voor U, God, is het leven volgens dit verhaaltje wat onvoorspelbaar. Kunt U zich voorstellen dat dit voor ons mensen des te meer geldt? Meneer Thompson meende dat hij de gevreesde ouderdom kon ontlopen. Dat is de grap van het verhaal. Voor heel even, want op een zeker moment verdwijnt de grap, namelijk als het echt verkeerd gaat. En toch, er blijft iets van een grap over: het loopt altijd anders dan ik dacht.

Als ik erover nadenk, heeft de onvoorspelbaarheid van de wereld een voordeel. Ongelukken die alleen in mijn hoofd zitten, hoef ik niet te vrezen. De ongelukken die zullen komen, ken ik nog niet. Het is ons lot dat we ons lot niet kennen. Waarom zou ik vrezen, als ik niet weet waarvoor?

 


 

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit het boek ‘U gaf mij schouders om ze op te halen’ Veertig korte overpeinzingen over angst en God  van Stephan de Jong, uitgeverij Meinema, €12,50