‘God, vindt U de Bijbel een geslaagd boek over Uzelf?’

Ik zou de Bijbel ernstig, maar juist daarom niet letterlijk willen nemen. (Hans Küng)

Het valt niet mee om gelovig te zijn. Tenminste, als je jezelf allemaal vragen begint te stellen over U. Ik kan het niet laten. Ik ben zelfs theologie gaan studeren. Dat vond ik een mooie studie. Maar op veel van mijn vragen bood ze mij geen antwoorden. Zoals die vraag of U weleens ingrijpt in deze wereld.

Er staat geschreven
Als ik de vraag een beetje te hardop stel, kijken de ogen van strenge medegelovigen mij aan. Ik lees de vraag in hun ogen. Of ik de Bijbel wel lees. In de eerste zin staat immers al geschreven: God schiep. Verderop lees ik dat U spreekt, straft, liefheeft, beschermt, verdelgt. Waarom zou ik de vraag stellen of U wel handelt? Het staat er toch?

Strenger nadenken
Ja, het staat er. Maar ik zeg dat dit nog niets zegt. Ik zou die strenge medegelovigen willen uitnodigen nog wat strenger na te denken. Ze gaan ervan uit dat de Bijbel vol staat met journalistieke beschrijvingen of foto’s van uw grote daden. Ze schermen met teksten alsof de auteurs ervan over uw schouder hebben meegekeken.

Ontroerend mooie dingen
Maar U laat mensen niet over uw schouder meekijken. Ik stel me voor dat Jesaja, Lucas en Paulus indrukwekkende gebeurtenissen meemaakten. Die interpreteerden ze, zoals iedereen dat doet, vanuit hun voorstellingswereld. U maakte daar prominent deel van uit. Niet gek dus dat zij sommige gebeurtenissen als daden van U opvatten. Ze hebben er soms ook ontroerend mooie dingen over gezegd.

Maar dat is wat anders dan journalistieke beschrijvingen of foto’s. U laat zich niet fotograferen. Wel schilderen. In woorden dan. Geen hyperrealistische woordschilderijen, maar verhalen, legendes, bezielde fantasie, poëzie.

Vindt U de Bijbel eigenlijk een geslaagd boek over Uzelf? Ik vermoed dat vooral wat ongezegd blijft over U veelzeggend is. U woont misschien veeleer in de spaties dan in de woorden.

 


 

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit het boek ‘U doet niets, want u bent God, Veertig zeer korte overpeinzingen’ van Stephan de Jong, uitgeverij Meinema, €12,50