Heeft God het christendom gecreëerd?

CHRIST·E · LIJK GE · LOOF  (het; m; meervoud: uhum, er is er maar één ): het Vierkant

We hebben in het geloof vertrouwen ingeruild voor zekerheid. Onze zekerheid is alleen helemaal zo zeker nog niet. In de kinderdiensten vroeger kreeg ik altijd te horen dat wij God net zo slecht bevatten als muizen een laptop kunnen bevatten. Zoals muizen alleen vanuit hun muizigheid een laptop kunnen bekijken, kunnen wij God alleen vanuit onze menselijkheid bekijken. Dit betekent dat ons beeld van God net zo onvolledig is als de laptopvisie van een muis.

God ingeperkt
Maar dit kunnen wij niet accepteren. En daarom hebben we ‘wat ons verstand kan bevatten’ en ‘datgene wat er is’ aan elkaar gelijkgesteld. In plaats van toe te geven dat wij beperkt zijn in onze zekerheid, hebben we God ingeperkt. Geloven is teruggebracht tot aangeleerd denken en doen. We hebben een stenen huisje van regels en voorwaarden gebouwd dat tot in de puntjes uitbeeldt wat het christelijk geloof inhoudt, en wie God is.

Ontworpen
Hoewel God ook in dit christelijke stenen huisje te vinden is, hebben wij mensen het ontworpen en gebouwd. De plattegrond van dit stenen huisje is altijd een Vierkant: het vierkant van het zeker weten. Het heeft dikke muren die opgebouwd zijn uit verschillende stenen: godsbeeldstenen, kerkbeeldstenen, christenbeeldstenen en theologiebeeldstenen. Voor elk persoon is de gebruikte steensoort en de bouwconstructie weer een beetje anders.

Onzekerheid
Dit Vierkant van zeker weten houdt de Boze Wolf van Onzekerheid weg, maar lost niet alle problemen op. We kunnen namelijk nooit met ons verstand of onze logica bewijzen dat er iets bestaat wat ons verstand te boven gaat. Hoe graag we ook willen bewijzen dat ons geloof waar is, we kunnen geen feitelijk bewijs leveren voor iets wat compleet mystiek en persoonlijk is. Maar we willen zo graag zekerheid hebben over ons zeker-zijn. Vooral als mensen van buitenaf onze zekerheid in twijfel trekken. Daarom hebben we besloten om onze zekerheid uit te besteden aan God:

In plaats van toe te geven dat WIJ het stenen huisje gemaakt hebben, hebben we besloten dat GOD dit gedaan heeft.

Twijfelen
We zijn gaan geloven dat God het christendom gecreëerd heeft. Of sterker nog, dat God en het christelijk geloof één en hetzelfde zijn. Twijfelen aan bepaalde aspecten lijkt regelrecht tegen God zélf in te gaan. We zijn bang geworden dat het loslaten van het Vierkant gelijk staat aan het loslaten van God. Onbewust hebben we God beperkt tot het culturele en tijdsgebonden Vierkant dat wij als het christelijk geloof zijn gaan zien…”

Wordt vervolgd…

 

[Omvergeblazen] is het eerste boek van onze blogger Katie Vlaardingerbroek. Exclusief voor Zinvloed geeft ze alvast alvast een voorproefje. Dit is deel 2.
[Omvergeblazen] verschijnt deze maand bij Buijten en Schipperheijn B.V.