Kierkegaardiaanse Kruimel | De eeuwigheid vergelijkt nooit

Meer dan ooit lijkt het leven één grote competitie. Sport, kunst, werk, social media: alles draait om prijzen, resultaten, prestaties en volgers. Tot op zekere hoogte leuk. Maar het gaat mis waar we de belangrijke zaken in het leven in vergelijkingen laten opgaan. Als we geloof denken te kunnen definiëren op een manier waarbij groter en kleiner in definities gevangen kunnen worden. Als we liefde denken te kunnen afmeten, en als gevolg daarvan onszelf indelen op een schaal van ‘meer of minder’. Wat nou als we dat, te beginnen bij vandaag, onszelf en anderen niet meer aandoen. Als we, in het licht van de eeuwigheid, niet meer van vergelijkingen, maar van de absolute uniciteit van jouw en mijn bestaan durven uitgaan?

 

Beeld: Lili Popper