Met traangas op vluchtelingen schieten, dat doe je niet

Op het moment dat ik aan dit blog begin, zie ik nog net even op Twitter dat in bij de Hongaarse grens   traangras en waterkanonnen worden gebruikt om vluchtelingen te verjagen. Al weken is Hongarije in oorlog tegen de vluchtelingen, die hun eigen land verlaten onder druk van oorlog en onmogelijkheden. Hoe is dit mogelijk? Hoe kan een land met zo’n historie strijden tegen vluchtelingen?

Applaus
Nog niet zo lang geleden, in 1956, werden er Hongaarse vluchtelingen opgevangen in Nederland. Mensen die op de vlucht waren na de Russische inval in hun land. Oude beelden laten zien hoe de vluchtelingentrein aankomt, hoe Nederlanders staan te applaudisseren en hoe de vluchtelingen worden opgevangen in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Ik stuur de beelden naar mijn Hongaarse collega Dora. Ze stuurt me een bericht terug en vraagt ons om te bidden voor haar land. Gebed om een humanere toon van haar land tegenover vluchtelingen.

De beelden uit Hongarije laten me niet los. Ik moet denken aan al die ‘Hongarije-commissies’ die goederen en geld naar het Oost-Europese land stuurden. Die ook Bijbels stuurden. Bijbels met daarin de woorden van God aan Israël om de vreemdeling niet te onderdrukken en de woorden van Jezus: ‘Ik was een vreemdeling en jullie hebben mij opgenomen’

Machteloos
Ik begrijp als mensen zeggen dat ze het overweldigend vinden om te zien: de grote groepen mensen die de zee oversteken, de grote aantallen volwassenen en kinderen die verdrinken, de lange reizen die grote groepen mensen ondernemen om maar ergens te komen waar ze veilig zijn. Waar ze weer kunnen werken aan een leefbaar leven. Ik snap het als mensen zeggen dat ze zich machteloos voelen en geen oplossing zien.

Toch blijf ik ook zeggen: die Bijbel is glashelder. Mijn moeder zou zeggen: ‘Er is geen woord Frans bij. Het is een Bijbels gebod om de vreemdeling lief te hebben en op te vangen. Onvoorwaardelijk. En ook het Vluchtelingenverdrag van Geneve is duidelijk. Daar kun je je aan vast houden. En met traangas op vluchtelingen schieten? Dat doe je niet, dat is kwaad doen.

Beeld:  ANP ( september 2015) Herbert P. Oczeret