Moderne Psalmen | Waar was jij?

Enkele jaren geleden zag ik online een preek van een imam. ‘Waar was jij?’ was de terugkerende vraag. Gericht aan de mensen in hun gemeenschap die zich moslims noemen, maar er totaal niet naar handelen, bijvoorbeeld omdat ze nooit naar de moskee kwamen. Nu is het nogal ironisch de vraag te stellen aan mensen die niet aanwezig zijn. Maar je kunt natuurlijk ook ergens psychisch niet bij zijn. Je bent wel aanwezig, maar je luistert niet. De boodschap dringt niet tot je door.

Psalm 43

verschaf mij recht, o God

vecht voor mijn zaak

Bescherm mij tegen

een liefdeloos volk, vol list en bedrog

Ik moest weer aan de vraag van de imam denken bij het zien van alle beelden van vluchtelingen die levend of dood aanspoelen op onze stranden. We zien ze wel, maar het raakt ons niet, niet echt. De urgentie van de problematiek ontgaat ons. Toch noemen we ons land, ons continent, een ‘sociale’ democratie. Sociaal is een ruim begrip, zo blijkt.

U bent toch mijn God, mijn toevlucht,

waarom wijst u mij af,

waarom ga ik gehuld in het zwart,

door de vijanden geplaagd?

De angst om iets kwijt te raken, is groot. Of je nu aan de top (lees: West-Europa) verblijft, of wanneer je in slavernij leeft, we zijn geneigd niet in slechtere omstandigheden te leven dan de situatie die we kennen.
Neem bijvoorbeeld Rosa Parks, de zwarte activiste die besloot in het blanke gedeelte van de bus te blijven zitten in de jaren ’50 van gesegregeerd Amerika. Ze verkoos als eerste onderdrukte in jaren, het kleine beetje vrijheid dat ze bezat mogelijkerwijs in te wisselen voor verdere represailles.

Ook de zwarte zanger Sammy Davis jr. (bekend van Rat Pack) was zeer uitgesproken over de onderdrukking. Als eerbetoon aan zijn inspanningen, zong Michael Jackson decennia later tijdens het verjaardags- en tributefeest van Sammy Davis eenmalig (het nummer is later nooit uitgebracht noch vertolkt) het aan hem opgedragen You were there. Jij was daar toen we je nodig hadden. Mede dankzij jou staan wij hier nu.

Vestig je hoop op God,

eens zal ik hem weer loven,

mijn God die mij ziet en redt