What The F* Would Jesus Do?! #wtfwjd

In mijn middelbare schooltijd liepen veel klasgenoten rond met ideologische polsbandjes. ‘Respect 4 all’, bijvoorbeeld. Of een geel exemplaar waarmee je aangaf dat je in de geest van Lance Armstrong een fervent tegenstander van kanker was. Christenen hadden hun eigen variant: WWJD?

Ze droegen de vraag ‘What would Jesus do?’ op hun lijf. Als permanente herinnering dat ze elke beslissing, elke situatie, met de mentaliteit van Christus tegemoet moesten treden. Op zich een heel mooie, moreel bewuste levenshouding voor zulke jonge mensen. Maar ook niet zonder problemen.

WTFWJD?!
Eindredacteur @Herman_Wegter wees me op een WTFWJD T-shirt dat hij op Greenbelt had gezien. Een knipoog die tegelijk een serieuze vraag opwerpt:

What the fuck would Jesus do?

Jezus is voor elk karretje te spannen. Voor de één is hij een soort vriendelijke versie van John Lennon, voor de ander een veeleisende ethische leraar, voor weer een ander lijkt hij precies op je vrijgemaakte dominee of op Donald Trump. Dus wat zou Jezus in Godsnaam doen, vandaag de dag? Het antwoord zal per WWJD-bandjesdrager drastisch verschillen.

De Bijbel is zo eenduidig niet
De Bijbelse moraal verschilt per prediker van die Bijbelse moraal. Omdat de Bijbel nu eenmaal een veelkleurig boek is van vele schrijvers uit vele perioden en vele plaatsen. Je ondersteunt er polygamie mee of seksloosheid. Heilige oorlog of radicale vrede. Zuiver racisme of ‘alle mensen zijn broeders en zusters’. Het is er allemaal te vinden.

Hoe hypocriet wij daarin zijn, wordt mooi geïllustreerd door ons selectieve gebruik van het Bijbelboek Leviticus. Als de Westboro gekkies het boek gebruiken voor een homofoob citaat, sta ik op mijn achterste poten. Gebruikt Micha Nederland een linkserig citaat van een hoofdstukje eerder, dan retweet ik het blij. Iedere ketter heeft z’n letter, elke moralist vindt z’n eigen gelijk in de Bijbel.

Wat zou Jezus met de vluchtelingen doen?
Probeer ik de WWJD?-vraag even naar de huidige vluchtelingencrisis te vertolken, dan kom ik aanvankelijk ook op weinig concreets. Jezus zou zich liever laten kruisigen dan dat-ie hele volken verloren laat gaan, geloof ik. Maar daar schieten we politiek niet al te veel mee op.

Jezus zou een paar broden en vissen miraculeus omtoveren tot voedsel voor massa’s vluchtelingen, geloof ik. Maar ook daar kan ik hem niet echt in navolgen. Of toch wel? Als er naar de preek van de paus geluisterd wordt, heeft Jezus zijn kunstje tweeduizend jaar na dato toch wederom geflikt. Op de onttoverde wijze: christenen die zelf de vervulling van hun gebed willen zijn.

Wat Jezus doet

Het is een foto op internet die mijn cynisme opblaast en dan in mijn gezicht doet ontploffen. What the fuck would Jesus do? Opeens weet ik het antwoord.

Jezus staat op van zijn troon, schrijft iets in het zand, wandelt naar een driejarig Syrische jongetje dat daar ligt, knuffelt hem stevig en laat hem zien hoe je over water kunt lopen.

Samen verdwijnen zij uit mijn blikveld, en het laatste dat ik zie is dat het jongetje is ontwaakt.

‘En nu jullie’, lees ik in het zand. De vloed spoelt de woorden weg.

En nu wij.