De grote boze seculiere buitenwereld?!

BO·ZE   BUIT·EN·WE·RELD (de; m; meervoud: van nature meervoud): het monster onder ons bed

Door het Vierkant (het christelijke huis waarin we ons zo veilig verschansen) hebben we vierkante ogen ontwikkeld. Deze laten ons heel zwart-wit naar ingewikkelde zaken kijken. Onze vierkante ogen hebben het christelijke Vierkant en de wereld tegenover elkaar gezet. Het christelijke is goed en goddelijk. Het wereldse is zondig en kwaadaardig. Vanuit het Vierkant zijn we de buitenwereld als eng gaan zien. Ons Vierkant is onze veiligheid, dus alles buiten het Vierkant moet wel gevaarlijk zijn.

Het is onze angst voor de Boze Buitenwereld die ervoor zorgt dat we zo in paniek raken als onze stenen huisjes beginnen te wankelen. Er is geen ruimte om op ontdekking te gaan en verder te kijken als dat betekent dat je een grens overschrijdt. Voor je het weet, sta je kwetsbaar in de Boze Buitenwereld:

Een weerloze prooi voor de Boze Wolf.

Uitgestoten door de groep.

Voor eeuwig gedoemd.

Het is geen rooskleurig beeld. Of het klopt weten we niet. We hebben het immers nog nooit met eigen ogen gezien. We hebben alleen de verhalen vanuit het Vierkant gehoord. Wie is er zo gek om dit risico te nemen? Wat als het blijkt te kloppen? Als je dat riskeert, zet je je veiligheid op het spel. Alle ramen en kiertjes naar de buitenwereld blijven daarom dicht. Doordat we zo de buitenwereld nooit zien, kunnen we de griezelverhalen niet toetsen:

Zolang we uit angst voor het monster onder ons bed, diep verstopt onder onze lakens blijven, kunnen we nooit het licht aandoen. En kunnen we nooit ontdekken dat het monster niet bestaat.

En dus blijft het monster bestaan…”

Wordt vervolgd…


 

[Omvergeblazen] is het eerste boek van onze blogger Katie Vlaardingerbroek. Exclusief voor Zinvloed schrijft ze een aantal bewerkingen van hoofdstukken uit dit boek. Dit is deel 4.
[Omvergeblazen] is uitgegeven bij Buijten en Schipperheijn B.V.