God, U redt mij niet…

‘Op veel punten ben ik het met atheïsten eens, vaak bijna op ieder punt – behalve in hun geloof dat God niet bestaat.’

Tomáš Halík

God, ik denk dat menig atheïst blij is met U. U houdt zich knap verscholen. Misschien doet U weleens wat, maar niemand ziet het. Er wordt wat afgebeden door mensen in hun vele angsten. Als alles goed afloopt, zou dat uw wil kunnen zijn. Regelmatig loopt het niet goed af. Geldt dan ook dat uw wil geschiedde?

Elke uitkomst zou ik uw wil kunnen noemen, maar zo loopt het woord ‘wil’ leeg. U valt dan samen met het noodlot. U vervaagt tot niets. Begrijpt U dat veel mensen daarom het geloof van hun jeugd ergens op de afdeling nutteloze herinneringen hebben gezet?

Toch weer tevoorschijn
Dat had Hans ook gedaan. Toen hij ongeneeslijk ziek werd, haalde hij het geloof toch weer tevoorschijn. Een scepticus is ook maar een mens. Hij begon te bidden en vond er rust in. Zijn vertrouwen in U groeide stapje voor stapje. Na enkele negatieve uitslagen bleek er toch een operatie mogelijk. Vol vertrouwen ging hij de operatiekamer in. Een complicatie maakte aan alles een eind.

Dit verhaal kan ik U in vele variaties vertellen. Er zit een gat in die verhalen. Dat gat bent U. Doet U eigenlijk weleens wat? Ik zie het niet. Mogelijk bent U ertoe in staat. Ook daar weet ik niets van.

Nabijheid die weldoet
In gedachten scheer ik langs het atheïsme. Toch, ik vertrouw nog altijd op U. Heel anders dan vroeger. De ervaring dat U nabij bent, maakt dat ik nooit afscheid van U heb kunnen nemen. Het is een nabijheid die niet iets doet, maar weldoet. En dat doet ertoe, ook al doet U niets.

Angst zit in mij. U gaat dieper dan die angst. U redt mij niet van de angst, maar met U red ik het wel.


Met toestemming van de uitgever overgenomen uit het boek ‘U gaf mij schouders om ze op te halen’ Veertig korte overpeinzingen over angst en God  van Stephan de Jong, uitgeverij Meinema, €12,50