Het knellende christelijke wereldbeeld

HEI·LIG HUIS · JE (het; m; meervoud: heilige huisjes ): slangenhuid

Als christenen hebben we de neiging om te denken dat ons christelijke Vierkant alles is. Als klein baby’tje in een christelijk gezin, of als nieuw-gelovige in een kerk, groeien we automatisch in dit Vierkant op. Van begin af aan zitten we middenin het stenen huis. Omdat dit de enige wereld is die onze ouders of kerkleiders kennen, is het ook de enige wereld die ze ons kunnen laten zien.

Als je je niet bewust bent van het feit dat er een overkant is, dan kan het gras er ook niet groener zijn.

Als je gelooft dat wat jij kent alles is, waarom zou je dan verder kijken?

Waar zou je verder moeten kijken?

Christelijke tradities zijn op deze manier van generatie op generatie overgedragen en uitgeleefd. Zonder dat we dit doorhebben is het christelijke Vierkant ons complete (geloofs-)leven geworden. Ondertussen zien we niet dat dit vierkante leven maar een beperkt deel is van wat het hele leven ons te bieden heeft. Op zich is dit niet erg, totdat er een moment komt dat we ons plotseling realiseren dat de wereld veel groter is dan we dachten.

Zodra je de deur van het ene stenen huisje uitstapt, stap je meteen weer een nieuw stenen huisje binnen. Wanneer we een wereldbeeld loslaten, ruilen we het altijd voor een nieuw wereldbeeld in. We zullen dus altijd in een of ander heilig huisje zitten. Een anti-heilig-huisje is namelijk ook een heilig huisje.

Heilige huisjes zijn daarom niet goed of slecht in zichzelf. Ze kunnen alleen goed of slecht voor óns zijn.

Een stenen huisje is als een slangenhuid waarin we comfortabel leven, totdat we haar op een gegeven moment ontgroeien. Een slang laat haar oude huid los en maakt een nieuwe huid aan waar ze verder in kan groeien. Maar in het christelijk geloof durven we de oude huid niet af te werpen. Zelfs als we ons niet op ons gemak voelen in het stenen huisje, kunnen we de drempel niet overstappen. De Boze Buitenwereld is het terrein van de Boze Wolf. Het boze en goede kunnen toch nooit samengaan?


 

Wordt vervolgd…

[Omvergeblazen] is het eerste boek van onze blogger Katie Vlaardingerbroek. Exclusief voor Zinvloed schrijft ze een aantal bewerking van hoofdstukken uit dit boek. Dit is deel 3.
[Omvergeblazen] is uitgegeven bij Buijten en Schipperheijn B.V.

 

Beeld: Buzac Marius