Bang voor de witte wieven in het Sinterklaasjournaal

Verbazing, schrik en bezorgdheid: de angst ging deze week rond als een brullende leeuw op de christelijke scholen van de Bible Belt. Wat is het geval? De ‘witte wieven’ zijn in het Sinterklaasjournaal geslopen. Dat ontdekte een oplettende schoolbestuurder begin deze week, toen hij het bijbehorende lespakket opende. Kinderen hoorden het op school, ouders hoorden het van kinderen, en waarschuwden elkaar. Occulte toestanden, hekserij en duivelse invloeden bij het Sinterklaasjournaal. En dus: een boycot. Met die thema’s willen ze niets te maken hebben op de Veluwe.

Mirakel van Meppel
Dinsdagavond 18.00 uur. Tijd voor het Sinterklaasjournaal. Toch maar even kijken. Een vrouwelijk personage met de naam ‘Kort van Memorie’ wordt door een journalist van het Sinterklaasjournaal geïnterviewd over ‘spookachtige heksen’ de witte wieven. Een verhaal dat bekend staat als het ‘mirakel van Meppel’. Twee kinderen verdwalen in de mist op de hei, ze zijn bang dat ze elk moment besprongen kunnen worden door de witte wieven. Maar wie duikt daar op als de held van de dag? Sinterklaas! En ze leefden nog lang en gelukkig. Dat was het. Huiveringwekkend hoor.

De duivel
Toch zijn er Barneveldse en Edese scholen die het Sinterklaasjournaal boycotten vanwege ‘occulte toestanden’. ‘Dit is toch weer een manier waarop de duivel naar binnen wil glippen’, vertelde een directeur van een basisschool aan het RD. Dat Sinterklaas met zijn paard op het dak rijdt, en sowieso gebaseerd is op de Germaanse god Wodan en zijn achtbenig vliegend paard Sleipnir, was voor deze scholen tot nu toe kennelijk geen enkel probleem.

Angst
Toegegeven: ik zag mijn eigen kinderen óók even bang wegkruipen op de bank toen het over witte wieven ging. Maar een paar geruststellende woorden van hun vader maakten daar snel een einde aan. De enige oorzaak voor al die arme kinderen die sidderen voor de witte wieven, is volgens mij dan ook dat ze daar bang voor worden gemaakt. Door hun ouders en meesters en juffen. Die zijn blijkbaar zélf doodsbang voor het grote masterplan dat de bokkenpoot uitvoert via de NTR. En die angst nemen de kinderen over.

Het onbekende gevaar
Drentse ouders maakten hun kinderen vroeger vast ook bang met het verhaal over de witte wieven. Zodat hun kinderen het wel uit hun hoofd zouden laten om alleen op de hei te gaan wandelen. Het is angst voor het onbekende. Want stel je voor dat je kinderen het Grote Avontuur van het Leven aangaan…

Ook het verhaal van Sinterklaas kende lange tijd zo’n bangmaker: Zwarte Piet. Met zijn roe en zijn zak. Kinderen bang maken zodat ze luisteren naar hun ouders. Zodat ze op het rechte pad blijven. Zodat ze wegblijven bij het onbekende gevaar. Daar is de duivel goed voor kennelijk.

De duivel in huis halen
Zo werd ik als gereformeerd jongetje gewaarschuwd voor de evangelische kerk in ons dorp. Die hoorde in het hokje ‘sekten, stromingen en andere occulte zaken’. Des duivels dus. Ik ben nu alweer jaren lid van zo’n kerk, en ik kan je zeggen: ‘dat valt allemaal reuze mee’. Trouwens, de charismatisch-evangelischen hebben zo weer hun eigen demonen. Yoga bijvoorbeeld, en meditatie, en alles wat verder ruikt naar oosterse spiritualiteit. Om nog maar te zwijgen over new age en de moderne heksen van de wicca. Voor je het weet haal je de duivel zelf in huis.

Onderzoek alles
Ik geloof daar allemaal niet meer in. Al die bangmakerij. Achter elke boom een boze geest… Volgens mij is de angst zélf het brullende Beest, dat rondwaart op de Veluwe. De angst voor het onbekende. Ik geloof liever in ‘onderzoek alles en behoud het goede’. Een vergelijkbare uitbarsting van bangmakerij op de Bible Belt was rond het uitkomen van de Harry Potter boeken en films. Ook toen viel al snel het woord ‘occult’. Later bleek er juist heel veel christelijke symboliek in het verhaal te zitten. Wat niet zo gek is, want schrijfster J.K. Rowling zit zelf elke zondag in de kerk.


 

Beeld: Screenshot Sinterklaasjournaal, NTR – 10 november 2015