Duivelse blogs | De duivel bewaakt de lieve vrede

Jezus is degene die de mensen wakker schudde. Opriep een andere weg in te slaan, je eigen weg. ‘Kijk om je heen, dan zie je dat de velden rijp zijn voor de oogst!’ Laat je niet bedwingen door de opgelegde norm dat je op zondag niet mag werken. Wees niet bang om heilige huisjes omver te trappen. Want dat is wat Jezus deed. Zodoende werd hij in zijn tijd door velen zelfs bestempeld als de duivel zelf.

Principes verloochenen
Jezus verstoorde de lieve vrede. De ongeschreven regel dat je je houdt aan de norm. Om keurig naar de kerk te gaan, je te houden aan alle voedselgeboden, de regels te volgen die de machthebber je oplegt.
Als je je aan die normen houdt om de lieve vrede te bewaren, dan loop je het risico dat je je eigen principes verloochent.

Vrijheid
Jezus was de eerlijke vriend die zelfs zijn discipelen flink de waarheid vertelde. ‘Kleingelovige!’, kregen ze te horen wanneer ze iets niet aandurfden. Misschien is het niet voor niets dat zijn apostel Johannes in een visioen Jezus zag met zilveren zwaard als tong om af te rekenen met de demonen. Wat mij betreft is dat wat Jezus uitstraalde: reken af met je eigen angsten die je beletten in vrijheid te leven.

 

 

Beeld: Lucifer, de gevallen engel, Paradise Lost – Gustave Doré