Gegrepen door een engel van gips

Gegrepen door een engel van gips

Soms gebeurt het. Dan spreekt een beeld ineens tot je. Dat overkwam mij laatst in het atelier van beeldend kunstenaar Helga Troll in Haarlem. Het gipsen beeld was net klaar, het was nog niet in brons gegoten. Met de glans van het brons zal het zeker nog krachtiger overkomen.

Toen ik het beeld zag, stopte al het andere. De wereld werd scherp om mij heen. Ik was gebiologeerd, ging helemaal op in de communicatie die ineens plaatsvond. Tussen de boodschap van het beeld en mijn eigen geschiedenis en ervaringen in, ontstond een kunstwerk.

Het beeld plaatst ons in een andere dimensie, een andere tijd en in een bijzondere ruimte. Daar stapt een uitzonderlijk mooie, zuivere en plechtige aartsengel naar voren met een gesloten kelk in de handen. De engel is op weg naar de troon van God.

 

schaal is vol

Alle gebeden bij elkaar opgeteld komen samen in de laatste woorden van de Bijbel:

Kom, Heer Jezus!

Hier spreekt een enorm verlangen uit naar een oplossing voor die eindeloze en onbevredigende toestand, waarin goed en kwaad elkaar voortdurend afwisselen en in een soort evenwicht houden. We verlangen allemaal naar de overwinning van het goede en hopen dat de tijden van ons verlangen eens vol zullen zijn. Dat moment zag ik in deze engel en het beeld versterkte mijn geloof.