Laat je linkerwang niet weten wat je rechterhand heeft uitgerukt

Ik heb sinds deze zomer 325 dollar aan microkrediet online staan, en dat gebruik ik om mensen in ontwikkelingslanden te helpen met kortetermijnleningen. Maar helaas! Daar mag ik van mijn geloof niet over praten, althans: zo lees ik in dit blogje over vroegchristelijke moraalridders op Zinvloed.

Volgens Jezus mag mijn ene hand niet weten wat de andere geeft, want anders zou ik toch eens trots worden op m’n liefdadigheid. Dan kan ik mijn schat in de hemel wel vergeten. Wel, schijt met die schat – heb ik jullie al verteld, dat ik sinds deze zomer 325 dollar aan microkrediet online heb staan? Dat kun jij hier ook doen, hoppetee, accountje aanmaken, arme mensen helpen en Facebooken maar!

Christelijke zelfhaat

Het is sympathiek, hoor, dat je niet al te trots (‘hovaardig’) mag zijn – maar in veel christelijke kringen is het hopeloos uit de hand gelopen met die bescheidenheid. Onze linkerhand mag niet weten wat onze rechterhand doneert, als ons oog ons tot zonde verleidt, moeten we het uitrukken en zo moeten we allemaal ons kruis opnemen en ons leven verliezen.

Zo kregen wij het ‘alle roem is uitgesloten, onverdiende zaligheên’ met de paplepel ingegoten, en dat resulteerde in een wat tegennatuurlijke zijigheid, een bescheten kwezeligheid die veel van ons vroeg of laat gaat nekken. Denk aan het meisje dat ik deze week sprak:

Ik voel dat ik boos ben op God, maar ik weet niet of ik boos op hem mag zijn dus bid ik maar helemaal niet meer.

En die oude meneer, ook deze week:

Ik ben christelijk opgevoed, dus ik heb geleerd dat je altijd naar de ander om moet zien. Maar dat ik van mezelf mocht en moest houden, dat heb ik pas drie jaar geleden ontdekt.

Dit werkt dus niet hè, mensen. Dit is zelfhaat.

Brutaal en zelfbewust

Christenen stammen ideologisch af van een slavenvolkje dat z’n tiran eerst bedreigde en daarna simpelweg verliet door recht op een kolkende zee af te lopen. Van psalmzangers die Gods onzichtbaarheid zo zat werden dat ze riepen dat-ie maar eens wakker moest worden. Van profeten die naakt over straat gingen in protest en blaaskaakten over een heel nieuwe wereld.

Om van Jezus nog maar te zwijgen.

‘Maar Jezus was toch de nederigheid zelve, zoals hij zich gaf aan het kruis?’

Nee, nee. Hij hing daar omdat hij beweerde dat hij de zoon van God was die de tempel in drie dagen kon afbreken en weer opbouwen. En deelde z’n beulen daar, vanuit de hoogte met de armen wijd, nog even vergeving uit. Jezus cijferde zichzelf niet lafjes weg – Jezus’ martelaarsdood betekende juist zoveel, omdat hij de hele kruisgang lang volledig zelfbewust was.

Opstaan, Lazarus!

In de doodse bende die het christendom soms is geworden, herken ik het vuur van de bijbelse helden vaak niet meer. Een beetje meer Bowie zou niet misstaan, om ’t even actueel te maken.

I’m an instant star – just add some water and stir.

Misschien dat de agape, de goddelijke naastenliefde die christenen van oudsher preken, de frisse lucht is waar een muffe of doorrookte maatschappij op zit te wachten. Maar wie in een crashend vliegtuig zit, moet eerst zelf z’n zuurstofmasker opzetten, en het dan pas bij z’n kind bevestigen. Dat mogen we als kerk weleens onthouden. Als we onze mond vol hebben van naastenliefde. Het evangelie begint met jouw hart dat verandert, jouw voeten die stabiel op de grond worden gezet, jouw bevrijding.

En dus:

Die christen die altijd anderen moest liefhebben, en pas na ’n lang en moeilijk leven van zichzelf ging houden? Geef ‘m een sprankje van het zelfbewustzijn van Jezus, Paulus, Mozes. Het meisje dat niet boos op God durft te zijn? Geef haar een vleugje van die vloekende psalmschrijvers, Jona die wegliep voor zijn roeping, Abraham die onderhandelde met de Allerhoogste.

Die superheiligen in de woestijn, van wie ik niet mag zeggen dat ik sinds deze zomer 325 dollar aan microkrediet online heb staan? Geef hen een beetje Alain Verheij, die idioot die vier keer in 666 woorden aan jullie meldt dat hij 325 dollar aan microkrediet online heeft staan, in de hoop dat minstens één van jullie z’n lichtende voorbeeld volgt en hij z’n schat in de hemel niet voor *** heeft verkwanseld.