Een engel voor een ander

Een engel voor een ander

Ik kijk naar een bronzen engel gemaakt door Mirjam Beuker, een onzichtbare, snelle boodschapper gegoten in een zwaar aards materiaal. Gevangen in tijd en ruimte staat hij stevig op zijn benen. Het is een engel, want hij heeft bescheiden, gevouwen vleugels. Net genoeg om zijn identiteit prijs te geven.

Engel brons Mirjam Beuker 2011

Betrokken engel

Gefascineerd blijf ik het beeld bestuderen. Het is een fijnzinnige, rustige en eenvoudige verschijning in een krachtige, afwachtende houding. De engel draagt een beheerste autoriteit met zich mee en staat in een rustpositie: ogen dicht, diep weggezonken in concentratie.
Het is geen man of vrouw, het is een kaal wezen in een eenvoudig gewaad. De eenvoud maakt de verschijning des te machtiger. Het is een betrokken engel. Geraakt door wat hij net heeft gezien hier op aarde gaat hij niet meteen over tot actie, maar heeft even een moment van ‘overleg’ nodig. Deze engel is aan het communiceren/luisteren. Even in gebed verzonken, om vervolgens weer mensen te kunnen bijstaan, te helpen en de boodschap over te brengen. Wat een dienaar!

Engel-brons, Mirjam Beuker 2011

Aardse dienaar

Naast deze bronzen engel, heeft Mirjam ook een engel gemaakt van klei, van aarde. Ook kaal en fijn en geheimzinnig. Het is een buste van een man die ook engel kan zijn. Ook weer een dienaar, een boodschapper van de Ander naar de anderen.

 

engel-steengoed-mirjam-beuker-3

En er is nog een opvallend iets aan het beeld: de man heeft geen armen. Hij is dus machteloos, kan niet helpen met het dragen van de last van de ander. Toch doet hij dat wel, door aandacht te geven. Door liefde uit te stralen.

Het is een prachtig beeld waaruit ik leer: Wees een engel voor de ander – je kracht geschiedt in krachteloosheid!