Een goed begin met Ingelises liedjes-top-10

Een goed begin met Ingelises liedjes-top-10

ELO – Mr Blue Sky

Bij ons was de vakantie vroeger niet begonnen als we Mr. Blue Sky niet hadden gedraaid. Inmiddels is het een soort symbool voor geluk geworden. Ik word intens blij van dit nummer, het vrolijkt me altijd op. Naast de combinatie van noten en tonen die me zo blij maken, is de geschiedenis ook wel leuk. Schrijver Jeff Lynne zat op een berg ergens in Zwitserland. Dagenlang was het grijs en donker, maar hij wist dat achter de wolken de zon scheen. Toen die eindelijk tevoorschijn kwam, schreef hij Mr. Blue Sky. ‘Hey you with the pretty face, welcome to the human race!’ Achter de wolken schijnt áltijd de zon. Ook als dat soms niet zo lijkt.

 

Elton John – Saturday Night’s Alright (For Fighting)

Wat mij betreft is dit het ultieme liedje om in de stemming te komen voor een avondje dansen in de dichtstbijzijnde discotheek. Bij ons in huis beginnen we doorgaans met een goed gesprek, wat wijn en rustige muziek, om dansend op de banken te eindigen met Elton John. Een beetje luchtigheid na gesprekken over het geloof, volwassen worden en natuurlijk lekker pretentieus over ‘het leven’ an sich.

 

Supertramp – Dreamer

In mijn omgeving van vroeger zie ik heel veel mensen die binnen de lijntjes kleuren. Studeren, trouwen, een huis kopen, werken bij een semi-leuke werkgever en je leven leven tot het klaar is. Ik heb van kleins af aan gedroomd. Nu weet ik dat ik geen rockster zal worden, maar zover mogelijk heb ik mijn dromen nagejaagd. Dat doe ik nog steeds. Levert niet altijd leuke situaties op, maar ik heb vooralsnog nergens spijt van. Het leven is het waard om te dromen. En deze semi-pessimistische soundtrack past daar goed bij.

 

David Bowie – Changes

Iets anders wat onze generatie doet, is veranderen. Constant. En zoeken, vooral zoeken. Het is inherent aan volwassen worden. David Bowie beschrijft dat prachtig. En als je toch Hunky Dory aan hebt staan, Kooks (waar de band zich later naar vernoemde) en Oh! You Pretty Things verdienen ook een luistersessie.

 

Slash ft. Dave Grohl – Watch This

Qua instrumentale nummers kun je gaan voor de klassieke muziek. Maar als christenhipster is de kans groot dat je daar vroeger al mee dood bent gegooid. Slash (die gitarist van de Guns ‘n’ Roses) maakte een verzamelalbum; met een aantal artiesten dook hij in 2012 de studio in om muziek te maken. Waaronder met Dave Grohl, frontman van de Foo Fighters en natuurlijk de drummer van Nirvana.
Op het eerste gehoor klinkt het misschien wat agressief, maar het is de moeite waard om dit nummer eens heel geconcentreerd te luisteren. Je hoort prachtige loopjes, fijne arrangementen. Het doet bijna klassiek aan. Maar dan met elektrische gitaren. Fan? Probeer ook eens Joe Satriani’s muziek.

 

Sia – Alive

Het was eigenlijk de bedoeling dat dit nummer op het nieuwste album van Adele zou komen, maar op het laatste moment wilde Adele dat toch niet. Ook Rihanna wees het nummer af en toen besloot Sia het zelf in te zingen. Maar goed ook, Sia is toch wel een van de beste zangeressen van deze generatie.

Sia is een bijzondere en vooral inspirerende vrouw. Ze lijdt aan een auto-immuunziekte waardoor haar gezicht vervormt. Ondanks dat zit ze niet bij de pakken neer, maar schrijft ze door én treedt ze zelfs nog op. Deze vrouw is een van mijn grote idolen. Zo’n doorzettingsvermogen, daar kunnen de meesten slechts van dromen.

 

Abba – Dancing Queen

In 2016 gaan er ook blije dagen komen. Als klein meisje luisterde ik dit nummer al en ik luister het nog steeds, omdat ik er zo gelukkig van word. En omdat er best wat meer gedanst mag worden. Of dat nou van de duivel is of niet.

 

Billy Joel – We Didn’t Start The Fire

 

Typhoon – Hemel Valt

Het mooiste religieuze nummer van het moment is niet Imagine van John Lennon. Typhoon wint. Hij beschrijft precies wat we nodig hebben, Allah en God die hand in hand gaan. Wat mij betreft hand in hand met de niet bestaande god van atheïsten.

 

Marcus Marr & Chet Faker – The Trouble With Us