Wat vertel jij je kinderen over God?

Wat vertel jij je kinderen over God?

Heb jij altijd een antwoord als je vragen krijgt van je kinderen over God? Marieta niet. Zij hoopt dat ze haar kinderen vooral stimuleert om op onderzoek uit te gaan.

‘Kun je even opzoeken of God bestaat?’ Mijn jongste van zes is heel goed in het stellen van vragen. Voordat ik het weet heb ik een iPad in m’n handen en zit ze op m’n schoot. Ik lach verrast en zoek snel naar een antwoord. ‘Ik kan veel opzoeken, maar dit gaat niet lukken’, zeg ik. Ze kijkt me niet-begrijpend aan. ‘Google gaat vertellen dat God wel bestaat en dat Hij niet bestaat’, leg ik uit. Daarmee is het gesprek voor dat moment ook even klaar, want ze wordt alweer afgeleid door Youtube.

Wie heeft U uitgevonden?

Ik moest weer even denken aan dat voorval toen ik via Twitter op een blog van over de zesjarige Lulu belandde. Ze had in ongecontroleerde letters een briefje aan God geschreven met de vraag: ‘Wie heeft U uitgevonden?’ Haar vader vond het egoïstisch om haar vraag te beantwoorden met zijn overtuiging dat God niet bestaat. Zijn redenering: je kunt kinderen beschermen tegen bedrog en teleurstelling of je kunt ze, in hun eigen tempo, op hun eigen manier iets laten leren over de wereld, in plaats van hen altijd maar je eigen mening voor te schotelen.

Vader Alex besloot daarom om het briefje naar ‘deskundigen’ te sturen. Eerst naar oma’s, maar toen zij onvoldoende antwoord konden geven, ook naar kerken. Sommige reageerden niet (!), maar er kwam ook een brief met een inhoud die de andere wegblies. Van aartsbisschop Rowan Williams, die de honneurs even waarnam ‘omdat God nooit brieven stuurt’. Hij kwam met een prachtig antwoord: ‘Net zoals de schrijver van een boek, begon ik met het maken van het verhaal over de wereld en op een gegeven moment vond ik mensen uit als jij, die me lastige vragen zouden kunnen stellen’.

‘En?’ vroeg Alex na het lezen van de brief aan z’n dochter, ‘Wat vind je ervan?’ Ze dacht even na. ‘Nou, ik heb heel andere ideeën. Maar hij heeft ook goede.’

Onderzoek stimuleren

Alex Renton is mijn held. Wat is er mooier dan je kinderen meegeven dat er ruimte is voor hun vragen? Dat je ze stimuleert om zelf op onderzoek uit te gaan en waar nodig een handje helpt. Dat ze na mogen denken en hun eigen mening mogen vormen. Dat wil ik zelf ook. Maar ik krijg soms de indruk dat je als christelijke ouder het alleen maar goed doet als je een duidelijk antwoord geeft als je een vraag krijgt van je kinderen over God. Duidelijk in de zin van ‘zo zit het’. Dat je je kinderen bijvoorbeeld geen boek over de oerknal mag geven. Dat ze wel naar de juiste school moeten waar Bijbelonderwijs wordt gegeven dat overeenkomt met jouw opvattingen.

Wat laat je zien?

Onlangs was ik bij een cursus voor ouders waar ze benadrukten dat ‘geloof meer wordt doorgegeven door wat te zien is, dan door wat onderwezen wordt’. ‘Kinderen vormen hun eerste godsbeeld aan de hand van wat hun ouders hun voordoen en hoe die hen behandelen.’ Duidelijk.

Als ik God op dezelfde manier aan mijn kinderen kan laten zien als de atheïstische Alex Renton aan zijn Lulu deed, ben ik een heel gelukkige moeder.