Exclusief! Het debuut van de TinderTheoloog

Exclusief! Het debuut van de TinderTheoloog

Wie zichzelf TinderTheoloog noemt, moet zelf ook wel op Tinder zitten.
Dat had ik misschien even moeten bedenken vóórdat door Sunday Assembly werd uitgenodigd… Als Tindertheoloog.
Nou ja.

Ik heb het afgelopen maand dus voor het eerst geïnstalleerd, Tinder.
En binnen een week kwam ik spontaan op een mooie titel voor deze korte lezing: Omgaan Met Afwijzing. Want hoeveel schoonheden ik ook naar rechts swipte, en later werden dat uit wanhoop ook wel mindere godinnen… Alain Verheij bleef maar met 0 matches zitten.

Puntige kin
Ik weet denk ik wel weet hoe het komt: ik heb hier zo’n grote moedervlek zitten, zie je… Mijn nichtje van twee wijst daar altijd naar en roept dan: ‘AF!!’ Maar ik durf het ding er al twintig jaar niet af te laten snijden.
Mijn neus doet vermoeden dat ik als kind vaak loog, mijn kin steekt flink uit, amper gemaskeerd door die onverzorgde baard erop. Verder weet ik nog hoe ik moest lachen toen een geliefde ooit ineens zei: ‘Wat heb JIJ een lelijke wenkbrauwen. Altijd al gevonden.’
Alain Verheij blijft op Tinder met 0 matches zitten.

Dan maar andermans foto’s analyseren. Hé, ik denk dat Anna van 23 ook zo’n moedervlek heeft, zij fotografeert zich alle 5 keer maar van 1 kant. Nadine, 28, lacht steeds met d’r mond dicht, wat zou zij voor tanden hebben? Zoë heeft meer moois van de wereld gezien met d’r 18 jaar dan mij in 50 gaat lukken. Allemaal stralen ze onwaarschijnlijk blij van mijn scherm af. Nog een reden waarom ik écht geen matches heb: omdat ik bloedchagrijnig op mijn profielfoto sta.

Perfecte appeltaart
Ja. Daar is geen plek voor op Tinder. Op internet. Voor de barst in je gezicht. Maar ik houd mijn profielfoto lekker boos, want ik hoef je neplach niet. Nee, lief, ik wil je gave stuk huid niet, ik wil met mijn vinger een lijn over de littekens trekken. Ik wil je perfect gelukte appeltaart niet, ik wil je zien balen om je verbrande lasagne en lachend voorstellen om maar even een pizza te doen. Ik hoef je niet op een kameel bij de piramide te zien – ik wil je zien terwijl jij je het hele jaar het schompes werkt om die reis te betalen, ik wil je wit en afgemat thuis zien komen, op de bank zien ploffen en zeggen: ‘Welkom thuis – wat zie je eruit – ik heb gekookt.’

Ik droom van een Tinder, een internet waar je leven geen droom is –
waar je je puinhoop aan me durft te laten zien – waar ik je mag omhelzen in je gebrokenheid. Want 1 ding is erger dan de hel en dat is een neppe hemel. Tindermeisjes, laat je zien – helemaal!

Dit blog werd eerder gepubliceerd op 29 maart 2015.