Hoop, waarom zou je je er nog aan branden?

The Conditioned from Facebook Stories on Vimeo.

‘Hope is the heaviest weight a man can carry. It is the bane of the idealist.’ 

Zijn rake bewoordingen bereiken ook mij, een willekeurige twintiger in Nederland die als de dood is dat ze ooit op straat terechtkomt. Deze man die mijn nachtmerrie leefde, laat me zien dat een situatie nooit hopeloos is.

Welvaartspredikers

Absurdistisch

Hoop, waarom zou je je er nog aan branden? Ja, ik ervaar hopen zelf vaak als een zware last die soms volkomen absurdistisch aanvoelt. Eerlijk gezegd weet ik zelden wat ik ermee moet en voelt het als een tegen-beter-weten-in. Maar juist wanneer ik niet meer kan beredeneren waarom ik doorga en waar ik op moet hopen in dit leven, besef ik dat het hier niet om gaat. Er is iets groter dan mezelf dat het waard maakt me door de dagen heen te vechten. Als volger van Jezus weet ik dat situaties op aarde ten diepste nooit hopeloos zijn – omdat ik verder mag kijken dan het hier en nu. C.S. Lewis heeft hoop als een theologische deugd omschreven en deze stelling toegelicht:

This means that a continual looking forward to the eternal world is not (as some modern people think) a form of escapism or wishful thinking, but one of the things a Christian is meant to do. It does not mean that we are to leave the present world as it is. If you read history you will find that the Christians who did most for the present world were just those who thought most of the next.’

Schitterend perspectief

Ik vertrouw erop dat tussen mijn niet-aflatende eigengereide dagelijks leven er momenten zijn waarop ik het verschil maak. Omdat ik af en toe besef dat ik mijn uitzicht over de grens van de dood heen mag richten en dat dit alles in het hier en nu in een schitterend perspectief plaatst. En dus ga ik door, ondanks dat ik hoop soms, net als Raimundo, als een vloek ervaar en kromgebogen draag. Omdat zij de weg vooruit wijst in een banale wereld en omdat, zoals Václav Havel het geformuleerd heeft, hoop niet de overtuiging is dat iets goed zal aflopen, maar de zekerheid dat iets ertoe doet ongeacht de afloop.

 

Beeld: Greg Rakozy

Dit blog werd eerder gepubliceerd op 26 oktober 2015