Bono en Eugene Peterson maken docu over de Psalmen – en die moet je zien

Bono en Eugene Peterson maken docu over de Psalmen – en die moet je zien

U2-zanger Bono en Eugene Peterson, een Amerikaanse theoloog, maakten samen een documentaire over de Psalmen. Een prachtig gesprek over hun liefde voor de oude liederen en een pleidooi om je juist  rauwe, realistische uit de Psalmen te laten inspireren. 

Bono en Eugene Peterson: de twee kwamen al op een eerder moment in mijn leven samen: op het geboortekaartje van mijn oudste dochter. Daarop staat een bijbeltekst uit The Message, een moderne bijbelvertaling van Eugene Peterson. Uit Psalm 116.

What can we give back to God for the blessings he’s poured out on me? I’ll lift high the cup of salvation – a toast to God!

Zoals het meestal gaat met dat soort teksten, komen ze je op een bepaald ogenblik tegemoet en schroeien ze zich vast in je herinnering. Zo ook met deze tekst.

Geen vrolijke zwangerschap

Met mijn zes maanden zwangere buik stond ik in 2005 bij de Elevation Tour van U2. Het was geen vrolijke zwangerschap: vier maanden daarvoor was mijn vader plotseling overleden. Mijn kind zou haar opa nooit kennen, mijn moeder werd in haar eentje grootouder en ik was m’n lieve vader kwijt.

Ik had uitgekeken naar het concert van U2, omdat ik had gemerkt hoe heilzaam het is om in zware tijden troost te putten uit het mooie en het goede dat het leven biedt. Omdat ik juist die momenten van schoonheid of diepe verbondenheid meer dan ooit ervoer als een knipoog van God, ondanks mijn verdriet en boosheid over het verlies.

Toasten met God

Die knipoog kwam ook die avond. Bij de eerste tonen van 40, U2’s versie van Psalm 40. Die prachtige tekst over een God die je schreeuwen hoort en je boven je omstandigheden uittrekt, werd gevolgd door Psalm 116. Geciteerd door Bono uit The Message van Eugene Peterson.

What can we give back to God for the blessings he’s poured out on me?

Blessings? Ik voelde de baby bewegen in m’n buik en leerde die avond dat verdriet een bijzondere intensiteit aan vreugde kan geven. Dat het in het leven niet gaat om het ervaren van vreugde óf verdriet, maar om de kunst te leren om die twee te combineren. Dat je midden in je diepste verdriet wel degelijk dankbaar kunt zijn over de zegeningen die je -hoe klein ze ook zijn- ontvangt. En dat je door te ‘toasten met God’, ook al is het met tranen in je ogen, meer vrede ervaart dan wanneer je je gebalde vuist opheft naar de hemel en wegloopt.

Kijk hier naar het gesprek tussen Bono en Eugene Peterson