Denk mee over de opzet van onze cursus ‘Mensen van de weg’

Denk mee over de opzet van onze cursus ‘Mensen van de weg’

Als Lazarus zijn we dus bezig met een cursus. Het idee is simpel gezegd dat mensen, van welke achtergrond dan ook, duiken in Jezus’ leven en zich daaraan spiegelen. En wij, voor alle duidelijkheid, gaan ‘m niet geven, maar samen met jullie ontwikkelen. Dus hier onze eerste vragen. Wat vind jij? Reageer en help mee!

Wat vinden jullie van de naam? Is er een betere? 

‘Mensen van de weg’ is hoe de eerste christenen zichzelf noemden – nog voordat ze ‘christenen’ werden genoemd. (Check Handelingen 9:2; 19:9, 23; 22:4; 24:14, 22.) Daarin proef je hun Joodse achtergrond: de Joodse wet volgen heet vaak ‘de weg gaan’.
Als Lazarus willen we ermee uitdrukken dat geloven over ideeën gaat, maar vooral over een manier van leven. Ook vinden we er aantrekkelijk aan dat de metafoor vrij open is: er is niet een vast bepaald kader waarin je moet passen, maar iedereen is op een verschillende plek van de weg. Verder is het natuurlijk ook eigenwijzigheid.

Hoeveel bijeenkomsten? En waar?

We mikken nu op 10 bijeenkomsten. Sowieso, bijeenkomsten, omdat we geloven in fysieke ontmoetingen. Daar zijn we als mensen op gebouwd. Om iets te laten landen moet je er de tijd voor nemen en is 10 is daarnaast een mooi rond getal. Maar 7 kan natuurlijk ook. Of 12. Of 73. Ook een mooi getal. We stellen ons voor dat er op die bijeenkomsten gepraat en gegeten wordt (hmmm, waar kennen we dat van…?) en wellicht ook gewandeld. Er is weinig wat zoveel vertrouwen wekt en zo verbindt als samen eten. En van samen lopen (wat mooi past bij de metafoor van de ‘weg’) gaat het bloed stromen. En hoef je elkaar niet aan te kijken, ook weleens prettig.

Moeten we insteken bij levensvragen? En welke?

Zoals we er nu over denken, gaan we elke bijeenkomst in op een levensvraag. Denk aan: Welke baan past bij mij? Hoe krijg ik minder stress? Of wat dieper: Wat is de zin van mijn leven?
Wat we ons nu natuurlijk afvragen is of dit wel de beste insteek is. Misschien stellen mensen zich wel helemaal niet zo veel vragen. Of valt Jezus’ weg niet zozeer als een antwoord op levensvragen te zien. En stel dat we het wel doen: wat zijn dan de levensvragen die mensen het meest stellen en die het ingrijpendst zijn?

Hoe onderzoeken we Jezus’ weg? Welke verhalen passen het beste?

Het kernidee van onze cursus is dat je je spiegelt aan de levensweg die Jezus ging, die bestudeer je en je vraagt je af waar jezelf staat. Of je dat een aantrekkelijke, waarachtige, interessante, etc. manier van leven vindt.
De vraag is natuurlijk hoe je Jezus’ leven het beste bestudeert. Wij denken via de verhalen in de Bijbel over hem. Maar dan wordt vervolgens de vraag: welke verhalen. Welke verhalen raken hedendaagse mensen het meest? Welke zijn de ‘must-reads’? En bij welke levensvragen passen die?

We zijn benieuwd naar jouw visie! Laat het ons weten door hieronder te reageren op dit stuk. Je mag ons ook mailen: [email protected]