eL Seeds bijzondere boodschap van hoop

eL Seeds bijzondere boodschap van hoop

Zonder dat de Egyptische overheid het in de gaten had, verrees in een buitenwijk van Caïro een megakunstwerk van de Tunesisch-Franse artiest eL Seed. In het Arabisch is er te lezen: ‘Als iemand het licht van de zon wil zien, moet hij de tranen uit z’n ogen vegen’.

Het kunstwerk is een combinatie van kalligrafie en graffiti, ‘kalligraffiti’, noemt eL Seed het zelf. Met deze spreuk, in deze arme buitenwijk van Caïro wil hij uitdrukken hoe belangrijk het is om mensen niet te beoordelen op basis van hun leefomstandigheden. Hij moest de gigantische schildering in het geheim aanbrengen, omdat de Egyptische overheid kunst in de openbare ruimte verbiedt. eL Seed nam een koptische priester in vertrouwen over zijn plannen. Samen met de priester en lokale bewoners lukte het om het kunstwerk in 3 weken af te krijgen. In totaal heeft eL Seed 50 gebouwen gebruikt waarop een gedeelte van de boodschap is aangebracht.

Over de hele wereld heeft de artiest al kunstwerken achtergelaten op beton, met een boodschap van hoop en vrede. Altijd in het Arabisch, om vooroordelen weg te nemen. Zo maakte hij in Rio de Janeiro een kunstwerk op basis van een gedicht van Gabriela Tôrres Barbosa die een ode bracht aan de bewoners van favela, de sloppenwijk van Rio. In Zuid-Afrika beschilderde hij de enige betonnen muur die er was in de sloppenwijk, die van een school, met een quote van Mandela: ‘Het lijkt onmogelijk totdat het is gedaan’.