The Justice Conference in Nederland: opstaan tegen onrecht

The Justice Conference in Nederland: opstaan tegen onrecht

Het duurt nog even, maar in november wordt in ons land de allereerste The Justice Conference gehouden over hoe de wereld eerlijker en rechtvaardiger zou kunnen. Marco van der Graaf, directeur van organisator Tear, legt uit wat je kunt verwachten.

Wat is The Justice Conference?

‘Het is een wereldwijd evenement dat is ontstaan vanuit een beweging van mensen die willen opstaan tegen onrecht. Op die dagen kun je anderen ontmoeten, je laten inspireren, vieren wat er op dit moment wel goed gaat in de wereld en we laten je zien hoe je ook echt in beweging kunt komen. Wat jij kunt doen om onrecht te bestrijden. We hebben TED Talk-achtige korte speeches, gezamenlijke brainstorms en inspirerende sprekers als Shane Claiborne.’

Wat willen jullie bereiken?

‘We hopen dat er die dag 1000 mensen komen. We willen hen bewuster maken van het onrecht om hen heen en wat je daar concreet aan zou kunnen doen. Zodat meer mensen de stap maken om iets te veranderen.’

Is die verandering nodig?

‘Ik las vandaag nog een stuk over de boosheid die er heerst in de Nederlandse samenleving. Het lijkt wel alsof er mensen voor het eerst echt geraakt worden door onrecht. Misschien door de vluchtelingen in onze samenleving, maar ook door alle affaires met banken. Daar zijn mensen boos over. Onrecht is niet iets van de ander, het gaat ook jou aan. Wij willen je tijdens die dagen aan het denken zetten over je eigen leven. In hoeverre maakt onrecht deel uit van je eigen leven? Koop jij bijvoorbeeld je spullen bij Action of goedkope kleding van Zalando? Uiteindelijk begint alle verandering bij onszelf. ’

Op een conferentie lijkt dat heel simpel, maar de praktijk is vaak moeilijker. Wat gaan jullie doen om mensen daarbij te helpen?

‘Natuurlijk laten we je tijdens de conferentie kennismaken met allerlei organisaties waar je heel praktisch voor aan de slag kunt. Maar er zijn ook mensen aanwezig die vertellen over de stappen die zij in hun leven hebben gezet. Iemand die bijvoorbeeld midden in een wijk met veel moslims woont en zijn huis op bepaalde momenten openstelt voor ontmoeting. We hopen juist dat zij anderen inspireren en op ideeën brengen hoe je dat heel praktisch kunt vormgeven in je leven, op een manier die bij je past.’

The Justice Conference vindt plaats op 11 en 12 november in Amersfoort met sprekers als Shane Claiborne, Zac Niringiye, Gert-Jan Segers, Ruth Padilla en Abraham George. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief of kaarten bestellen via https://justiceconference.tear.nl

Hieronder vind je een kort interview met Shane Claiborne voorafgaand aan The Justice Conference in Hong Kong in 2014.