Alternatieve dodenherdenking met Rikko Voorberg – over toen en nu

Alternatieve dodenherdenking met Rikko Voorberg – over toen en nu

PopUpKerk-dominee en kunstenaar Rikko Voorberg houdt woensdag 4 mei een alternatieve dodenherdenking in de Hoftuin van Amsterdam. ‘We denken terug aan toen, en kijken niet weg voor het onrecht van nu.’

Rikko kwam op het idee voor een alternatieve dodenherdenking door verschillende interviews die hij las met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. ‘Zij hadden eigenlijk maar één boodschap en die was “Verontwaardigt u” en “Jullie verkwanselen de boel”. Een joodse vrouw zei zelfs dat de manier waarop er nu met vluchtelingen wordt omgegaan, doet denken aan de manier waarop de Duitsers met joden omgingen in de Tweede Wereldoorlog. Ik zou zo’n vergelijking nooit durven maken, maar zij mag het zeggen als joodse overlevende. Door hun verhalen voel ik de vrijheid om de dodenherdenking ruimer te trekken. Daarbij heb ik mijn laatste reis naar het vluchtelingenkamp in Idomeni nog vers op m’n netvlies staan.’

Rikko kruipt op 4 mei in de huid van de Hofnar van Amsterdam. Een hofnar die met liefde en ironie onze manieren van doen blootlegt. In die hoedanigheid bouwt hij in de Amsterdamse Hoftuin, een open tuin naast de Hermitage, een installatie. Rikko: ‘In het middelpunt komt een Laatste Avondmaal van Da Vinci-achtige setting: een tafel met 12 personen die politici, kerkleiders, burgers en andere machtigen vertegenwoordigen. Om hen heen liggen rollen NATO-prikkeldraad. En achter dat prikkeldraad staan wij met Syriers, Afghanen, Sudanezen en Somaliërs. En overal om ons heen zijn tentjes en er roken vuurtjes. We worden samen stil, delen gedachten en wat eten en drinken.’

Je kunt samen met Rikko en de vluchtelingen herdenken op 4 mei. Vanaf 18 uur tot 23 uur ben je welkom in de Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18 in Amsterdam. Neem ook je tent mee, die kan Rikko nog gebruiken in z’n installatie. Meer info vind je hier.