Ewan McGregor is Jezus in Last Days in the Desert

Ewan McGregor is Jezus in Last Days in the Desert

Acteur Ewan McGregor speelde een junkie, een Jedi en nu is hij Jezus in Last Days in the Desert. Een minimalistische arthouse film, die deze maand uitkwam in de VS.

Last days at the desert is geïnspireerd op het bijbelverhaal over de 40 dagen die Jezus doorbracht in de woestijn, waar Satan hem probeerde te verleiden. McGregors Jezus zoekt in de woestijn naar spirituele antwoorden, tegelijkertijd loopt er een andere verhaallijn naast. Jezus ontmoet in de woestijn een familie: een vader, moeder en hun lastige zoon. De verrassing van de film is de dubbelrol die McGregor speelt: hij is niet alleen ‘Yeshua’ maar ook de duivel.

Dubbelrol

Aan Relevant Magazine vertelt McGregor dat hij meteen geïntrigeerd was door de rol. ‘De eerste bladzijden van het script hadden iets moois, iets poëtisch en iets ongewoons.’ Als hij erachter komt dat hij zowel de rol van Jezus als de duivel moet spelen, is hij verkocht. ‘Wow, wat the f*** gebeurt hier?’ Als Jezus en de duivel (allebei dus gespeeld door McGregor) elkaar ontmoeten, spreekt de duivel het eerst. ‘Boven de eerste regel van zijn tekst in het script stond ‘Lucifer’. Toen dacht ik: Omg, nu weet ik wie er in de woestijn is.’

Joodse Jezus

McGregor is zelf niet religieus. Inspiratie voor de rol vond hij in zijn gezinsleven en het Joodse geloof van zijn vrouw. Hij ging naar synagoges, observeerde de biddende mannen. De dingen die ze baden en de manier waarop ze het deden, hielpen hem om de Joodse Jezus te begrijpen, die de woestijn in ging om te bidden.

Menselijk

Last Days in de Desert is het verhaal over de menselijkheid van Jezus. Hij vastte, had honger, bracht de nacht door in de woestijn en had het koud, hij zag mensen lijden en hij huilde. Daar kon McGregor aan relateren: ‘Dit was een man die moeite had om te communiceren met zijn vader, God, en antwoorden van hem wilde over zijn roeping. Zijn vader, die hem vroeg om iets te doen wat uiteindelijk tot een smartelijke dood zou lijden.’

Last Days in de Desert is geregisseerd door Rodrigo García en het camerawerk is van Emmanuel Lubezki. De Nederlandse releasedatum voor de film is nog niet bekend.