Lazarus 7keer7 tour Zwolle: ‘Ik heb de waarheid niet, de waarheid heeft mij’

Lazarus 7keer7 tour Zwolle: ‘Ik heb de waarheid niet, de waarheid heeft mij’

Verrassende verhalen en bijzondere geloofsinzichten: de tweede avond van de Lazarus 7keer7 tour zit erop. Hier lees je alvast een verslag, de video-speeches volgen.

Het weeralarm hield de ruim 60 bezoekers niet tegen om te komen naar de tweede Lazarus 7keer7-avond in Het Vliegende Paard in Zwolle. Er werd geluisterd naar én gesproken met 7 sprekers, die vertelden over een geloofsinzicht dat hen heeft geïnspireerd. Ook deze avond was de vraag: ‘Wat in het christelijk geloof heeft je van je sokken geblazen?’

Hieronder vind je een korte samenvatting van de speeches van de 7 sprekers die op maandag 30 mei bij de Lazarus 7keer7 tour spraken.

Geert Jan Blanken Lazarus 7keer7 tour Geert Jan

Gewapend met een boek van Søren Kierkegaard betreedt Geert Jan het podium. Hij was lang op zoek naar de waarheid, maar vond alleen de vertwijfeling. In elke situatie leek de ‘waarheid’ die hem werd voorgeschoteld kleiner dan het probleem. De onrust bleef, totdat hij Kierkegaard ging bestuderen. ‘Het leven én het geloof bestaan uit paradoxen. Als je in de buurt van een paradox komt, dan is er iets belangrijks aan de hand.’ Uit het vertwijfelen komt iets moois: de moed om te vertrouwen, zonder de antwoorden te hebben. Een paradox los je niet op door er een antwoord op te krijgen, maar om er mee te leren leven – de vertwijfeling ruimte te geven.

Rolinka Klein Kranenburg Lazarus 7keer7 tour Rolinka

Na 12,5 jaar predikantschap ‘hoort Rolinka het allemaal te weten’. Ze vertelt dat ze vaak van haar sokkel is gevallen. Toen de bodem opnieuw bereikt was, besloot ze 7 jaar geleden om naar het eiland Iona, ten westen van Schotland te gaan voor 10 weken. Daar was ze, los van alle chaos, deel van de community die diepe wortels heeft in de Keltische spiritualiteit. Daar, waar ze even niemands dominee was, vielen de dingen weer op z’n plek. In Iona ging het licht aan en werd een innerlijke rust en vrede deel van wie ze was. Vanaf dat moment is God een ‘gebeuren’, een ervaren, geworden, wonend in de verhalen van mensen, in hun tranen en hun liefde.

Enis Odaci Lazarus 7keer7 tour Enis

Om te ontdekken wie hij was, ging Enis naar de eilanden Jersey en Guernsey, tussen Frankrijk en Engeland. Op de zevende dag werd de eenzaamheid hem teveel en besloot hij terug naar huis te rijden. Hij dacht dat zijn zoektocht mislukt was. Onderweg, verdwaald en vast op een doodlopende weg in Frankrijk ontmoette hij op een bijzondere manier een non. Zij reed heel de nacht heen en weer om de toeristen die daar verdwaald waren de weg terug te wijzen. In deze kleine daad van barmhartigheid zag Enis iets van Jezus terug in deze Franse non. Terug in Nederland wist hij wie hij was: een gelovige. Hij heeft hier een prachtig gedicht over geschreven.

Timzingt Lazarus 7keer7 tour Timzingt

Samen met zijn gitaar staat Tim op het podium. Tim zingt zijn verhaal: ontwapenend en goudeerlijk.

Ik probeer goedgelovig te zijn

Ik dwaal nog rond in kathedralen

En ik weet daar veel te goed de weg

Om echt eens te verdwalen

Het geloof verliezen lukt me niet

Het is m’n lust, m’n last, m’n leven

En mocht ‘ie toch niet bestaan

Dan wil ik hem dat best vergeven

En:

We komen van ver, dus pas op je tellen

We komen van ver, om dit te vertellen

Opnieuw nieuwe woorden, nieuwe zinnen te dichten

De gaten en kieren, opnieuw te verlichten

Nieuw leven, nieuwe woorden

Voor een eeuwenoud verhaal

Ramen, deuren open, nieuwe klanken, nieuwe taal

Onverklaarbaar herbewoond

Laat maar waaien, wees niet bang

Want het verhaal gaat al eeuwenlang zijn goddelijke gang

Almatine Leene  Lazarus 7keer7 tour Almatine

Almatine vertelt via Skype dat zij in het tweede jaar van haar studie theologie van haar sokken geblazen is. In Amsterdam ontmoette ze een Messiaans belijdende Jood die tegen haar zei: ‘Ik heb de waarheid niet, maar de Waarheid heeft mij.’ Almatine, opgegroeid in een omgeving waarin men dacht de waarheid in pacht te hebben, ging door die waarheidsclaims juist twijfelen. Door de opmerking beseft ze nu dat zij de waarheid niet hoeft te weten, want de waarheid kent haar. ‘Steeds weer realiseer ik me dat ik het niet begrijp. Met God ook niet helemaal, maar zonder God zou ik nóg minder begrijpen.’ In de harde realiteit van Zuid-Afrika (waar Almatine woont) wordt ze verrast door God, die juist mensen gebruikt van wie je het niet van verwacht en juist op plekken is waar je het niet verwacht.

Remmelt Meijer Lazarus 7keer7 tour Remmelt

‘De kleine God van de grote dingen’, dat fascineert Remmelt nog steeds. Hij vertelt ons dat hij sinds zijn puberteit op zoek is naar echtheid: God zien en proeven. Hij ging theologie studeren en werd steeds geraakt door de zin ‘Het Woord is vlees geworden’. In de jaren die volgden, ging hij deze zin steeds meer begrijpen: God is kleiner geworden. ‘Mensen, het Woord is vlees geworden, nu wij nog’, zei Remmelt vaak op de plekken waar hij sprak. Remmelt vertelt dat hij een grensganger is en begint te beseffen dat het evangelie vraagt om een nieuwe kwetsbaarheid. Want pas dan kan God dichtbij grote dingen doen. De vraag die hem nu bezighoudt is: ‘Durf ik? Durf ik om de komende jaren handen en voeten te zijn van het evangelie? Wat ik moet daar nog meer voor loslaten?’

Elsbeth Gruteke Lazarus 7keer7 tour Elsbeth

Tot slot nam Elsbeth Gruteke, predikant en radio-presentator, ons mee in het verhaal van haar leven. Als meisje van acht jaar kwam ze voor het eerst in contact met geloven. Haar familie was niet christelijk, maar voor Kerst vroeg ze een kinderbijbel. Ze leert en ervaart de jaren daarna steeds meer over en van God, gaat naar de kerk en ze laat zich dopen. Na haar studie geschiedenis start ze in 2007 met haar studie theologie. Vorig jaar is ze bevestigd als predikant in de Jeruzalemkerk te Amsterdam. Elsbeth vertelt ons haar verhaal omdat ze wil laten zien dat God trouw en vol liefde is. Ze wordt steeds weer van haar sokken geblazen door de trouw van God. Die trouw is voor iedereen beschikbaar.

Volgende week maandag (6 juni) is de Lazarus 7keer7 tour in Leeuwarden! Kijk voor meer info en kaarten op: http://www.lazarustour.nl/leeuwarden. De tour komt ook nog in Arnhem (13 juni), Middelburg (20 juni), Rotterdam (27 juni) en tot slot Hilversum (4 juli). Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar wees er snel bij!