‘Ik ben niet van mijn sokken geblazen, God wierp mij van mijn sokkel’

‘Ik ben niet van mijn sokken geblazen, God wierp mij van mijn sokkel’

De eerste avond van de Lazarus 7keer7 tour zit erop. Bijna 60 bezoekers in Ede lieten zich inspireren door de verhalen van 7 gastsprekers, die vertelden welk christelijk geloofsinzicht voor hen het meest inspirerend is.

Het concept is inmiddels beproefd: een tour die 7 Nederlandse plaatsen bezoekt waar 7 sprekers in 7 minuten vertellen over een thema. Dit keer is dat de vraag: ‘Wat in het christelijk geloof heeft je van je sokken geblazen?’ Geloofsinspiratie, daar gaat het om in deze tour, die ook nog in Zwolle (30 mei), Leeuwarden (6 juni), Arnhem (13 juni), Middelburg (20 juni), Rotterdam (27 juni) en Hilversum (4 juli) komt.

Hieronder vind je een korte samenvatting van de speeches van de 7 sprekers die het podium van de Lazarus 7keer7 tour in Ede betraden.

Alain Verheij Alain Verheij

Deze blogger en Twittertheoloog begint zijn verhaal: ‘Ik ben Alain Verheij, slimmer dan jij – heiliger dan jij.’ Alain probeerde God te vatten, maar alles wat hij wou grijpen, verloor hij. ‘Ik ben niet van mijn sokken geblazen, God wierp mij van mijn sokkel. Ik ben God niet en ik heb God niet.’ Nu is hij op zoek naar het mysterie van God – het vinden door te verliezen, het leven door te sterven. Met het mosterdzaadje van geloof dat over is, wil hij kwetsbaar geloven.

Anja den Bok Anja den Bok

Tien jaar lang heeft Anja in het klooster geleefd als non. In lastige tijden hield ze vast aan de woorden die God 2 keer tot haar gesproken had, o.a. toen ze 15 was en haar vader verloor: ‘Je bent niet alleen, Ik zal altijd je Vader zijn.’ Jaren later, inmiddels getrouwd en twee dochters, realiseert ze zich dat het eigenlijk niet gaat om haar radicaliteit om God te volgen door haar beslissing om non te worden. Het gaat volgens haar om het vertrouwen dat God iedere dag bij je is, zoals de stem in haar hart haar vertelde.

Brian Zahnd Brian Zahnd

Als pastor van een grote kerk in de VS is Brian Zahnd nog steeds elke dag onder de indruk van Jezus. Brian vertelt via Skype dat Jezus hem laat zien hoe we elkaar en ‘de minsten’ kunnen dienen. Jezus voelt zich thuis bij de onderdrukten en hij geeft ons een ander voorbeeld. Hij houdt van de imperfecte en falende kerk – die vertelt hem het verhaal van Jezus.

Christiana Bohorquez Christiana Bohorquez

Singer-songwriter Christiana zingt twee van haar nummers; Dear me’ en ‘Show me’. Veel heeft ze daar niet aan toe te voegen: de teksten spreken voor zich:

So show me
What you want for me to see in you
Show me all you desire for me to do.
In this world
For your people
In my life

Yusuf Celik Yusuf Celik

‘Jezus’ hermeneutiek, zijn vertaling van de liefde; dát is wat het christendom niet ontnomen kan worden en mij constant raakt’, zegt filosoof en islamoloog Yusuf Celik. Hij betoogt dat juist als het leven echt zo leeg is als Nietzsche heeft verteld, het belangrijk is om goed te doen, Jezus’ woorden op te volgen en de ander te helpen. Yusuf wil die uitdaging nog steeds aangaan en geïnspireerd worden door de woorden van Jezus.

Carel ter Linden Carel ter Linden

Voormalig hofpredikant Ter Linden vertelt over de ‘sokken’ die hij in de jaren verloren is. Hij benadert God op een andere manier dan vroeger. ‘God is geen op zichzelf bestaande realiteit die ingrijpt in onze wereld; God is een geestelijk krachtveld van diepe waarden zoals liefde, trouw, recht en barmhartigheid.’ Carel wil het woord God dan ook zeker niet kwijt en wordt hij nog steeds geraakt door de verhalen over Hem.

Ronald Westerbeek Ronald Westerbeek

Ronald gaat in gedachten terug naar Rwanda, 1995. Hij raakte zijn zorgvuldig geconstrueerde geloof kwijt in een kerk, waar honderden dode lichamen verspreid lagen. Slachtoffers van het geweld in een bloedige burgeroorlog. In een andere kerk in Rwanda vond hij het geloof – of beter: het geloof vond hem. Hier zag hij dansende kinderen en zingende vrouwen, bedekt met littekens, maar ze aanbaden God. ‘Ze hadden geen reden om te geloven in een goede God en tóch deden ze het.’ Dat liet hem nooit meer los.

Volgende week is de Lazarus 7keer7 tour in Zwolle. Kijk voor meer info en kaarten op: http://www.lazarustour.nl/zwolle