Lazarus 7keer7 tour Arnhem: ‘Ik heb ontdekt dat God troost’

Lazarus 7keer7 tour Arnhem: ‘Ik heb ontdekt dat God troost’

Op de vierde avond van de Lazarus 7keer7 tour verzamelden we ons in Arnhem. We zijn dus over de helft, maar we zijn nog lang niet uitgepraat. Ieder mens blijkt namelijk weer op een unieke manier van de sokken te zijn geblazen door het christelijk geloof – en dat zijn de verhalen die ertoe doen.

Onze Lazarus 7keer7 tour heeft nieuwsgierigheid gewekt, want Grand Café Arnhems Meisje zat vol met bezoekers die benieuwd waren naar de geloofsinzichten van de zeven sprekers – en last but not least ook die van elkaar. ‘Laat me nog één keer blozen!’

Hieronder vind je een korte samenvatting van de speeches van de 7 sprekers die op maandag 13 juni bij de Lazarus 7keer7 tour spraken.

Marleen Stelling Marleen Stelling

‘Ik ben Marleen Stelling en ik ben een controlfreak’, zo begint de avond. Deze veelbelovende journalist en theoloog wordt onrustig als ze geen grip of controle heeft. Alleen goede whisky en God kunnen haar bevrijden uit die zelfverzonnen kramp. Zonder geloof zou ze waarschijnlijk veel vaker naar de alcohol grijpen… Maar er is een verschil tussen Koning Alcohol en Onze Lieve Heer. Die eerste, die plan je zelf, daar kies je voor. Met God is het anders. Dat ervoer Marleen eens te meer toen ze naakt zwemmend op een Grieks eiland de controle over het water verloor en dreigde te verdrinken. Ze was hulpeloos, maar werd gered en leerde: ik bén geen controlfreak, ik héb een controlfreak in mij en God is de drijvende kracht die me daarvan bevrijdt.

Gert Jan Geling Schermafbeelding 2016-06-14 om 00.57.34

Doordeweeks is Gert Jan Geling docent Integrale Veiligheidskunde, wetenschapper aan de Leidse universiteit en politicus voor D66. Maar hij is ook een christen. Hij vond het verzoek van Lazarus een spannende, want zo vaak spreekt hij niet in het openbaar over zijn geloofsleven. Maar dat geloofsleven is er wel, en we zijn blij dat hij ja zei. Wat Gert Jan zo aanspreekt in het christelijk geloof is de zoektocht naar God in het dagelijks leven. De mystiek. Hardop vraagt hij zich af of dat niet botst met zijn wetenschappelijke en politieke werkzaamheden. Het antwoord? Nee, helemaal niet. Geloof en werk bijten elkaar niet, maar ze beïnvloeden elkaar ook niet hevig. Het is zoals theoloog en socialist Karl Barth het ooit zei: je geloofsleven is iets dat plaatsvindt tussen jouw hart en God, terwijl politiek iets is dat plaatsvindt tussen mensen onderling.

Brian McLaren brian mclaren

Lazarus had een Skype-gesprek met Brian McLaren. De bekende Amerikaanse kerkplanter en schrijver (van o.a. A New Kind of Christianity) is een van de gezichten van de ‘emerging church’ beweging. Het geloofsinzicht dat hem van zijn sokken blies kreeg hij tijdens een gesprek waarin de simpele vraag werd gesteld wat nou precies de kern van het evangelie is. Hij kwam met brave theologische constructies als antwoord, maar werd gewezen op de notie van het ‘Koninkrijk van God’. Een koninkrijk dat niet weg van de aarde is – ergens in de hemel, na de dood of in de verre toekomst – maar hier op aarde. ‘God houdt van deze wereld. God houdt van al deze mensen om mij heen. Het evangelie is wat er gebeurt als wij ons daarbij aansluiten’.

Rogier Pelgrim Rogier Pelgrim

Hij deed mee aan De Beste Singer Songwriter en won ook nog eens de Grote Prijs van Nederland. Maar Rogier Pelgrim is meer dan zanger en liedschrijver – hij is in eerste instantie gewoon Rogier. Dat besefte hij eens te meer tijdens een pelgrimsreis naar Santiago de Compostela (hij is net terug als we hem op het podium treffen!). Hij leerde weer even dat hij meer is dan zijn werk. Gooide de social media apps van zijn telefoon en kon weer even één zijn met natuur, mens en God en omhelst aan het eind van zijn reis, ook al is hij een gereformeerde jongen, een heiligenbeeld. Iets van die rust en eenvoud hoopt hij vast te houden nu hij weer terug is en gaat touren – en met dat laatste zijn we stiekem wel blij, want de muziek waarmee Rogier zijn verhaal omlijst smaakt naar meer!

Thijs Tichelaar Thijs Tichelaar

Voor dominee Thijs Tichelaar is het een thuiswedstrijd, want hij woont in Arnhem, waar hij nu net bezig is een stadsklooster op te richten. Bijna had hij dus afgezegd wegens verhuisverplichtingen… Hij opent met Psalm 130. Een lied uit de bijbel dat hem heeft geleerd wat troost is. Een moeilijk begrip voor Thijs, want na enkele negatieve ervaringen, waaronder pesterijen, leerde hij al vroeg dat hij sterk en onkwetsbaar moest zijn. Hij ontdekte dat je van mensen geen troost hoeft te verwachten, en dus kun je het beste maar voorkomen dat je troost nodig hebt. Thijs besloot om sterk te zijn – als persoon, maar ook als triomfantelijk gelovige. Tot de werkelijkheid zo teleurstelde dat die houding onhoudbaar was. Toen herontdekte hij de bijbel. Dat boek is vol van klachten, vol van verlangen naar troost. En God gaat voorop in de klacht, in de zucht naar een nieuwe wereld. ‘Troost, troost mijn volk!’

Janneke Stegeman janneke stegeman

Janneke Stegeman spreekt Arabisch, voetbalt en is dit jaar in de race voor de titel Theoloog des Vaderlands. Voor haar is gelovig zijn een poging tot zingeving, tot het aanbrengen van een rode draad in een weerbarstige werkelijkheid. We willen allemaal chocola maken van de tegenstrijdigheden in ons leven en komen daarbij ook tot tegenstrijdige conclusies. Dat realiseerde Janneke zich toen ze het boek waarop ze afstudeerde, Jeremia, samen met mensen in Palestina las. Het boek op zich staat al vol worsteling tussen verschillende gedachten, tussen hoop en vrees, tussen geloof en wanhoop – en die worsteling wordt alleen maar groter als je de bijbel met verschillende mensen in verschillende levenssituaties leest. Juist dat gesprek moeten we aangaan, zegt Janneke, want in die heilige dialoog tussen mens en wereld, mens en bijbel, mens en mens komen we verder.

Elbert Smelt Elbert Smelt

Als kind van zendelingen groeide Elbert op in Peru. Met zijn broers richtte hij de band Trinity op en speelde hij onder andere op de EO-Jongerendag. Maar vanavond staat Elbert meer als ambassadeur van Tear op het Lazarus-podium. Met deze stichting reisde hij naar Cambodja en stond hij oog in oog met onnoemelijk leed. Toen hij in dat land naar het verhaal van een vrouw luisterde en niet wist wat hij moest zeggen, moest hij denken aan de uitspraak van Jezus dat wie omziet naar de lijdende medemens, ook omziet naar hem. Dat raakte Elbert: daar in Cambodja zat Elbert niet alleen naast een door ellende getroffen vrouw – hij zat met Jezus zelf in een kamer. Als christen weet hij zich zo geroepen om in Godsnaam hen op te zoeken voor wie het leven onvriendelijk is.

 

Volgende week maandag (20 juni) is de Lazarus 7keer7 tour in Goes! Kijk voor meer info en kaarten op: Lazarustour.nl/goes. De tour komt ook nog in Rotterdam (27 juni) en we sluiten af in Hilversum (4 juli). Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar wees er snel bij!