‘Waar lijden is, is ook Jezus aanwezig’

‘Waar lijden is, is ook Jezus aanwezig’

Elbert Smelt heeft van jongs af aan al een haat-liefde verhouding met het lijden. Want daar waar lijden is, is Jezus ook vaak, vertelt hij tijdens de Lazarus 7keer7 tour in Arnhem. 

Als kind van zendelingen groeide Elbert op in Peru. Met zijn broers richtte hij de band Trinity op en speelde hij onder andere op de EO-Jongerendag. Maar vanavond staat Elbert meer als ambassadeur van Tear op het Lazarus-podium. Met deze organisatie reisde hij naar Cambodja en stond hij oog in oog met onnoemelijk leed. Toen hij in dat land naar het verhaal van een vrouw luisterde en niet wist wat hij moest zeggen, moest hij denken aan de uitspraak van Jezus dat wie omziet naar de lijdende medemens, ook omziet naar hem. Dat raakte Elbert: daar in Cambodja zat Elbert niet alleen naast een door ellende getroffen vrouw – hij zat met Jezus zelf in een kamer. Als christen weet hij zich zo geroepen om in Godsnaam hen op te zoeken voor wie het leven onvriendelijk is.