Lazarus 7keer7 tour Goes: ‘God huilde met me mee’

Lazarus 7keer7 tour Goes: ‘God huilde met me mee’

Deze vijfde avond van de Lazarus 7keer7 Tour in Goes was bedoeld om de nuchtere Zeeuwen opnieuw te laten blozen. Met opnieuw 7 speeches van 7 verschillende mensen die in 7 minuten vertelden of zongen over de (geloofs)inzichten die hen van hun sokken hebben geblazen.

Deze mensen spraken in Goes:

Kate Harris Kate

Deze Amerikaanse voorganger van een kerk in het Duitse Dresden, begon de avond met haar verhaal dat ze tijdens een Skype-gesprek vertelde. Al op jonge leeftijd ervoer Kate dat ze geroepen was om als vrouw voorganger te worden. Ondanks de conservatieve ideeën in haar omgeving ging ze het avontuur aan. Ze reisde de wereld door en werd steeds weer bemoedigd door verschillende mensen die ze tegenkwam. De vrijgevigheid en gastvrijheid in de gemeenschap van christenen blijft haar verbazen. Ze is onder de indruk van de diversiteit van mensen; God heeft iedereen uniek gemaakt en Hij laat zichzelf kennen in de vreemdeling. ‘That completely knocked my socks off’, aldus Kate Harris.

Jan Willem van der Straten Jan Willem

Jan Willem vond het vroeger lastig om de stap te maken naar volwassenheid, al die verantwoordelijkheid beangstigde hem. Op 13-jarige leeftijd komt hij door een televisie-evangelist tot geloof. Hij begint te ontdekken dat het leven eigenlijk maar uit twee delen bestaat: een deel waar je geen invloed op kunt uitoefenen, daarin mag je vertrouwen op God, en een deel waar je wél invloed op hebt, daarin mag je je eigen keuzes maken en je talenten gebruiken.
Tijdens zijn studie theologie ontdekte hij hoe ingewikkeld de zoektocht naar geloven was. Nadat hij actief was bij de Sunday Assembly, de kerk voor ongelovigen, merkte Jan Willem dat hij eigenlijk gewoon over God wou praten. Tegenwoordig mag hij soms voorgaan in kerken en ervaart hij opnieuw richting en vertrouwen in de liefde die hij mag ontvangen. Deze liefde doet hem beseffen dat hij er simpelweg mag zijn.

Theanne Boer Theanne

‘Dat God met mij mee huilde na de dood van mijn moeder heeft mij van mijn sokken geblazen’, vertelt Theanne. Ze was 19 toen haar moeder op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleed. Ze snapte het niet, kon het niet rijmen met haar geloof in God en ze raakte in een depressie. Terwijl ze thuis opnieuw ging ontdekken welke dingen in het leven nu écht belangrijk waren, ging ze het bijbelboek Prediker lezen. De eerlijkheid van dit boek inspireert Theanne en ze wil nu alleen nog maar eerlijke stukken schrijven die ‘leven brengen’. Ze voelt zich verwant met de uitspraak: ‘Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp’ van de man in Marcus 9:24. Blijkbaar was die uitspraak genoeg voor Jezus.
Theanne wil geloven in een verhaal dat nooit eindigt. De liefde van God doet haar steeds weer blozen. Hij verwacht geen ‘groot geloof’. Hij verlangt dat we liefhebben en dienen: dat men het goede doet.

Theo van Teijlingen Theo

Ook in Theo’s persoonlijke verhaal en zijn liedjes staat de liefde centraal: ‘Het geliefd zijn blaast mij steeds weer van mijn sokken.’ Hij vertelt dat Hij Jezus in zijn liedjes altijd ziet als een reiziger of de man in de straat. Theo wil steeds weer mee op reis met Jezus; een troubadour.

Een man kwam in een land

Een verhaal al in zijn hand

De mensen bleven luisterend staan

Maar zijn al gauw weer doorgegaan

 

Want niemand sprak zijn taal

Maar ondanks die andere taal

Zong de man van zijn verhaal

Van de dauw tot in de schemering

Zijn lied ging door alle hoofden heen

Tot de wind het vleugels gaf …

Ik dacht het soms allemaal te weten

‘t was goed bedoeld en ik ging door

Met al m’n twijfels al mijn vragen

Steeds weer zoekend naar Zijn spoor

 

Maar ’t geheim is lege handen

Niet behouden wat je kreeg

Geef het door, kijk naar je handen

Ze zijn open, ze zijn leeg

Lege handen.

Theo vervolgt: ‘En dan zegt Jezus: “Geef mij maar een hand, dan gaan we samen verder. En die andere hand; die heb je voor anderen; om hen te troosten, te dienen en lief te hebben.’

Mirjam Kollenstaart-Muis Mirjam

Mirjam neemt ons mee naar verschillende momenten in haar leven: de momenten die voelden alsof ze met haar hoofd op een koude, betonnen vloer lag te huilen. Het waren de momenten zonder God. Mirjam wilde God wel kennen en ervaren, maar voelde niets. Ze vertelt dat ze naar Java ging om daar haar biologische familie te ontmoeten en het liefst weg wou vluchten. Toch heeft de ontmoeting met o.a. haar biologische moeder haar van haar sokken geblazen. ‘Verzoend met mijn familie in Java leerde ik God kennen die mij werkelijk een thuis gaf.’ De koude betonnen vloer veranderde in zacht gras – of beter: een warm, nat rijstveld in Java.

Robert Plomp Robert

Robert werd verrast door een veel omstreden Bijbeltekst, namelijk 1 Korinthiërs 14:34, waar Paulus spreekt over het zwijgen van vrouwen in de gemeente. Op school moest Robert tijdens een les Grieks deze tekst vertalen. In het Grieks zijn de woorden van Paulus nog duidelijker en staat er zoiets als: ‘Zwijg en wees gemuilkorfd’. Toch heeft juist deze tekst Robert van zijn sokken geblazen. Hij stelt zichzelf de vraag wat er achter deze tekst zou kunnen zitten, hij wil de moeilijke vragen niet meer ontwijken. Hij is daarom op zoek gegaan naar de context en geschiedenis van de tekst: de Griekse cultuur. In deze tijd mochten vrouwen bijna niets en er heerste een macho-cultuur. Toch wordt Paulus door God gestuurd om juist in deze onrechtvaardige omgeving het evangelie te brengen. God doet zijn best om die akelige Griekse mannen te bereiken. Robert realiseerde zich dat als God zelfs daar hoop voor het evangelie ziet, Hij ook in deze tijd naar ons toe wil buigen.

 

Katie Vlaardingerbroek Katie

Begeleid door piano en percussie begint Katie met haar lied ‘Horizon’.

And as I fall my soul is still waiting,

for the love supposed to set us free.

And as I fall and give up on heaven,

I find my Maker next to me.

As I fall away from heaven,

You are falling with me.

Van evangelische meisje tot zelfgedoopt SCA’tje: een Spiritueel Christelijke Agnost, vertelt Katie dat ze het tegenwoordig allemaal niet zo goed weet en op zoek is. Ze studeert theologiewetenschappen in Glasgow en als ze daar ’s ochtends vroeg naar de sterren kijkt denkt ze: ‘Hoe zot is het om te denken dat het Christelijk geloof relevante antwoorden heeft voor deze tijd?’ Toch wil en kan ze het niet loslaten. Ze heeft geleerd dat de waarde van het christelijk geloof niet afhankelijk hoeft te zijn van haar antwoorden en oplossingen. Dat haar verlangen naar een relevant geloof en de worsteling met de waarheid hand in hand kunnen gaan.

Volgende week maandag zijn we in Rotterdam (27 juni) en de week daarna is de laatste avond in Hilversum (4 juli). De speeches uit Goes komen binnenkort online, de rest kun je nakijken via de afspeelllijst in Youtube.