‘Gelovig zijn is een rode draad aanbrengen in een weerbarstige werkelijkheid’

‘Gelovig zijn is een rode draad aanbrengen in een weerbarstige werkelijkheid’

‘Ik voel me gelovig als ik niet aan de dingen voorbijleef’, zegt theoloog Janneke Stegeman. Ze sprak deze week tijdens de Lazarus 7keer7 tour in Arnhem. 

Janneke Stegeman spreekt Arabisch, voetbalt en is dit jaar in de race voor de titel Theoloog des Vaderlands. Voor haar is gelovig zijn een poging tot zingeving, tot het aanbrengen van een rode draad in een weerbarstige werkelijkheid. We willen allemaal chocola maken van de tegenstrijdigheden in ons leven en komen daarbij ook tot tegenstrijdige conclusies. Dat realiseerde Janneke zich toen ze het boek waarop ze afstudeerde, Jeremia, samen met mensen in Palestina las. Het boek op zich staat al vol worsteling tussen verschillende gedachten, tussen hoop en vrees, tussen geloof en wanhoop – en die worsteling wordt alleen maar groter als je de bijbel met verschillende mensen in verschillende levenssituaties leest. Juist dat gesprek moeten we aangaan, zegt Janneke, want in die heilige dialoog tussen mens en wereld, mens en bijbel, mens en mens komen we verder.