Lazarus 7keer7 tour Leeuwarden: ‘Dichter bij de kern dan ik dacht’

Lazarus 7keer7 tour Leeuwarden: ‘Dichter bij de kern dan ik dacht’

Zeven verschillende geloofsinzichten: de derde avond van de Lazarus 7keer7 tour was opnieuw een verrassend veelkleurige. Hier kun je alvast een kort verslag lezen, de video’s van de speeches komen deze week online.

De tour kwam deze keer aan in het noorden van het land, in Leeuwarden. In een gezellig Café De Walrus mochten 7 verschillende mensen in 7 minuten vertellen welk geloofsinzicht hen het meest had verrast.
Hieronder vind je een korte samenvatting van de speeches van de 7 sprekers die op maandag 6 juni bij de Lazarus 7keer7 tour spraken.

Johannes van den Akker

Deze abt van het Kleiklooster in de Amsterdamse Bijlmer ontdekt God in de eenvoud. Door op een praktische, dagelijkse manier om te gaan met geloven wordt hij steeds opnieuw verrast door God. Johannes gebruikte vroeger vooral veel woorden om uit te drukken dat hij geloofde. Toen hij naar Amsterdam verhuisde, begon zijn zoektocht naar waarheid en een pure manier van geloven. Tegenwoordig wil hij bewust leven en ook met zijn daden in de dagelijkse praktijk laten zien wat geloven is. Hij probeert toe te passen wat hij belijdt: leven op een plek van eenvoud, in een gemeenschap.

Rinke Verkerk

‘God blaast mij steeds weer van mijn sokken’, vertelt Rinke nuchter. In haar werk als journalist is het niet altijd zeker of bepaalde opdrachten kunnen doorgaan. In onzekerheid kan ze gevoelig worden voor de kritiek van anderen, ze zondert zich dan af van de wereld. Net toen alles uitzichtloos leek werd Rinke stilgezet bij de tekst van het lied ‘Pieces’ van Bethel: ‘Your love is wild for me, it isn’t shy, it’s unashamed, Your love is proud, to be seen with me.’ Ze hoeft zich nu niet te verschuilen maar mag juist die liefde ontvangen. Rinke leest een stuk uit 1 Johannes 4: ‘De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit’.

Jildou Bakker

Deze jonge singer-songwriter zong haar lied Even kwijt. Jildou is nu druk bezig met het opnemen van haar eerste album, dat dit najaar uitkomt.

Maar vandaag ben ik U kwijt.

U was niet in mijn droom, niet onder mijn bed,

niet naast me toen ik uit de les werd gezet,

Niet in jaszak, niet op mijn fiets,

en toen ik ging bidden, voelde ik niets.

Vandaag ben ik U kwijt.

U was niet aan de lijn, er was een storing een ruis,

en Uw brievenbus stroomt over, God,

Vandaag was U niet thuis.

En verder:

Ik kan U niet kwijt.

Zonder Uw dragende handen, val ik tot in eeuwigheid,

De stilte vermoord me, de wereld verwijt,

en ik houd me stil als er niemand voor me pleit.

Vandaag ben ik U kwijt,

Ik zoek al eeuwen naar iets om me met U te verbinden,

Maar ik kan U vandaag simpelweg nergens vinden

 

Boele Ytsma

‘Ik was dichter bij de kern dan ik dacht.’ Boele haalt een stuk tekst uit een lied van Stef Bos aan. Deze voormalig twitterdominee en tegenwoordig coach en Planteneter vertelt dat hij dacht veel kwijt te zijn van het geloof, maar dat hij heeft ontdekt misschien wel dichter bij de kern te zijn dan eerst. Het verhaal van de hemelvaart van Jezus inspireert hem. Met een leegte in het midden worden de discipelen eropuit gestuurd. Boele ervoer ook een leeg midden toen de laatste jaren veel zekerheden in zijn leven wegvielen. In dat lege midden kon en kan God ontmoet worden. Tegenwoordig leeft Boele bewuster en gezonder: hij heeft geleerd om beter in relatie te staan met zijn eigen bestaan.

Cors Visser

Na 35 jaar geloven en kerkgaan werd Cors omver geblazen toen hij ondekte wat de kerk is: een gezelschapsspel. Niet de theologen of de andere christenen hebben hem dit laten zien, hij leerde dit van sociologen. De kerk brengt mensen bij elkaar, kan liefde uitdelen en maakt gelukkiger. Het was best slikken voor de individualistische Cors toen hij ontdekte dat God Zijn liefde laat zien in een gemeenschap als de kerk. De christelijke gemeenschap is geen mooie toevoeging, maar het is de manier waarop God handelt op aarde. Cors moedigt aan om ‘heilig werelds’ te zijn. Hij sluit af met een quote van de kerkvader Cyprianus: ‘Wie de kerk niet als moeder heeft, kan God niet als Vader hebben.’

Neichelle R. Guidry

Deze Amerikaanse, vrouwelijke pastor van Trinity United Church in Chicago zegt dat de genade en onverdiende liefde van God haar steeds weer verrassen. Op de momenten dat zij zich een mislukkeling voelt, herinnert God haar steeds weer aan de waarheid: ze is geliefd. Toen ze straf en afkeuring verwachtte, werd ze overladen door de liefde van Jezus. Volgens Neichelle geeft God haar de kracht en moed om als sterke vrouw te mogen preken. ‘Gods love just is. His grace can’t be deserved and all His promises are ‘yes’ and ‘amen’.’ zegt ze.

Margrietha Reinders

‘Ik kan dan wel een gemeentestichter zijn, maar ik voelde me verlegen door het geloof van een Armeense man.’ Door een krantenbericht over een Armeense christen moet Margrietha opnieuw blozen, van verlegenheid. Ze betrapt zichzelf erop dat ze zich soms schaamt voor haar geloof. Geïnspireerd door de man uit de krant is ze anders gaan denken over deze zin. Ze vertelt over billboards aan de kant van de weg en hoe die constant tegen ons zeggen: Neem mij, word gelukkig, eet mij, je hebt mij nodig om betekenis te hebben, etcetera. Margrietha zegt: ‘Waarom zijn wij niet trots op ons merk? Schamen is niet nodig; doe iets met dit mooie merk.’

 

De komende weken gaat de tour verder door Nederland. Op maandag 13 juni: Arnhem, maandag 20 juni: Goes (let op: Middelburg gaat niet door), maandag 27 juni: Rotterdam en op maandag 4 juli: Hilversum.

Kijk voor meer info, sprekers en kaarten op: www.lazarustour.nl