‘Ik wil m’n oren en ogen niet dichthouden uit angst dat ik m’n geloof verlies’

‘Ik wil m’n oren en ogen niet dichthouden uit angst dat ik m’n geloof verlies’

De jonge Bas van der Graaf vond dat geloven iets was voor domme mensen. Tot hij een dominee hoorde die in één adem Jezus en Nietzsche noemde, vertelde hij tijdens de Lazarus 7keer7 tour. 

Bas gaat terug naar 29 april 1984, een zondagmiddag in de Adreaskerk te Hattem. Als jonge accountant van 20 jaar luistert hij naar de preek van dominee De Graaff. Deze preek gaat over Jezus, maar ook over Nietzsche: de predikant brengt ze met elkaar in gesprek. ‘Ik ervoer dat ik me niet hoefde af te sluiten voor de kritische stemmen om Jezus te volgen. De waarheid van Jezus had relevantie in het gesprek met de grootste denkers van de wereld.’

Tegenwoordig, 32 jaar later, wil Bas als theoloog nog steeds luisteren naar de stemmen van grote denkers, schrijvers en kunstenaars en weet hij dat Jezus staande blijft tussen deze mensen. ‘Ik wil niet geloven met mijn oren en ogen dicht uit angst dat ik anders mijn geloof zou verliezen… Soms als het er echt op aankomt, zie ik alleen Jezus… Ik kan Hem met hoofd, hart en handen dienen.’