Over the Rhine – Een notenladder naar de hemel

Over the Rhine – Een notenladder naar de hemel

Elke week deelt Corjan een stukje Heilige Herrie. Vandaag gaat hij terug in het verleden en vertelt hij hoe een gitaarsolo hem op de knieën dwong. 

Het festivalseizoen is weer volop bezig en het ene nieuwe bandje na het andere betreedt de heilige grond van het podium. Ik moet altijd even terugdenken aan die ene avond op het Flevo Totaal Festival in 1992. Als 17- jarige jongen werd ik door broerlief meegenomen naar een christelijk festival in de Flevopolder, als alternatief voor al die andere concerten die ik bezocht…

In de stromende regen stond ik vlak bij het hoofdpodium waar Over the Rhine speelde, een alternatief bandje met de melancholische zangpartijen van de mysterieuze frontvrouw Karin Bergquist. Tijdens dit nummer was het niet Karin, maar guitarhero Ric Hordinski die mijn blik ving. De gitarist raakte bij mij een gevoelige snaar, zonder dat ik precies kon benoemen wat het was. De gitaar huilde, zong en bestormde de hemel. Doorweekt keerde ik na dit concert terug naar mijn kleine tentje.

Gitarist The Edge (U2) vertelde de pers ooit dat zijn gitaarsolo in Love is Blindness een van de meest intieme gebeden was die hij heeft opgezonden. Ik heb als zoekende adolescent gebeden op het natte gras van het Flevo Festival. De gitaarsolo van Hordenski was voor mij een heuse notenladder naar de hemel. Beste God, dank u wel.