Moeilijke vragen over God en het leven? Steek je kop eens in de werkelijkheid!

Moeilijke vragen over God en het leven? Steek je kop eens in de werkelijkheid!

Wolter gaat nog even door op zijn vorige blog. Want het klonk misschien een beetje vaag en zweverig: ‘Gods antwoord op mijn vragen is zijn ‘zijn’. Toch kun je daar ook echt wel wat mee als broodnuchter mens, vindt hij. 

Om te beginnen even een quote uit mijn vorige blog: ‘Gods antwoord op mijn vragen is zijn ‘zijn’’. Pfff. Wolter, kan het even over iets concreets gaan? Niet zo moeilijk? Even down to earth weer alsjeblieft? Ik heb vakantie, weet je wel.

Tuurlijk, altijd. Komt ie:

Gods antwoord op mijn vragen is zijn ‘zijn’.

Meer down to earth en concreet kan het namelijk niet worden.

Wat te doen bij zo veel zinloze haat…

Om dat een beetje te illustreren zal ik iets vertellen over mijn zeer geliefde artiest Daniël Lohues, een zanger die ik zowel muzikaal als theologisch erg hoog heb zitten. Laatst was ik weer eens bij een concert van hem. Voordat hij een liedje van zijn nieuwe cd speelde, legde hij uit hoe het tot stand was gekomen.

De tv spuwde haat. IS haalde weer allemaal rottigheid uit. Ze hadden een jongen gedood omdat die naar westerse muziek had geluisterd. Op zo’n moment slaan bij Daniël de stoppen door, vertelde hij. Iemand doden ‘vanwege muziek’, ja dat ligt gevoelig bij een muzikant. Wat te doen of te denken bij zo veel zinloze haat? Moest hij in de pen kruipen om dit van zich af te schrijven en te fulmineren tegen zo’n wandaad?

Zijn antwoord op IS: ‘Der kommen best veul appels aan’. En, verdraaid nog aan toe, ik vind dat een puik antwoord. Je zou natuurlijk kunnen zeggen: ‘Ja, makkelijk hoor. Even wegkijken bij het leed in de wereld. Even je kop in het zand steken. Begrijpelijk, maar het is natuurlijk geen antwoord. Het lost niets op.’

Nou, dat vind ik dus niet. Ik vind dat niet ‘je kop in het zand steken’. Ik vind dat ‘je kop in de werkelijkheid steken’. En daarin zit een parallel met mijn vorige blog.

Wat is Gods ‘antwoord’ op onze vragen? Dat is zijn, dat is leven. Dat betekent voor ons dus ook dat we geloven in de inherente goedheid, waarheid en schoonheid van deze schepping. Van dit leven. Dat we ons onophoudelijk, desnoods als dwazen, blijven oefenen in die goedheid, die waarheid en die schoonheid. Door alle pijn heen, en ondanks de gevallenheid en gecorrumpeerdheid van alles wat er is.

Moeilijke vragen? Ga even naar buiten…

Dat vind ik ook het mooie van Gods zijn: dichterbij is het niet te vinden. Heb je moeilijke vragen over God en over het leven? Ga maar even een uurtje in de tuin aan het werk. Ga houthakken. Maak een wandeling. Voel weer even dat het licht van de zon goed is en warmte geeft. Gewoon inpluggen in de bron en het doel van datgene dat je leven omvat.

Maak je je zorgen over de wereld en wil je haar veranderen? Prima, net zoals je één moestuin hebt om te spitten, zo heb je ook één ziel om te wieden en aan de prille bloesem te ruiken. Alle grote vragen over het leven zijn daar te vinden, alle duistere machten in de wereld kunnen daar van de partij zijn en ook het zoete licht van de hemel schijnt daar op onbewaakte ogenblikken.