Blijf in de buurt

Blijf in de buurt

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. 

In de buurt blijven – PopUpGedachte 29 juli 2016

Het is de laatste PopUpgedachte voor ik een maand pauze neem. De afgelopen maanden ben ik elke ochtend om zes uur opgestaan – de eerste week om vijf uur, maar dat lukt natuurlijk niet he, een klein tikje realisme – en heb de lezingen van de dag erbij gepakt. Om zeven uur had ik dan een gedachte ingesproken die opkwam bij de verschillende Bijbelteksten.

Ik wilde er niet meer over na hoeven denken of ik het wel of niet ging doen en legde me vast door anderen te beloven dat ik hen het resultaat zou sturen, ongeacht wat voor gedachte er op kwam. Toch was het niet voor hen bedoeld, maar voor mij. Om focus te houden, bewust de dag te beginnen. Normaal begint de ochtend met nieuws, mail of appjes op de telefoon. Of met kinderen en eten en klaarmaken voor school. Vaak zit er dan al een gedachte over werk in. Dat moest ik voor zijn, want ik wilde zelf beginnen met denken. Daarom werd het vroeg, elke keer.

Ik geloof dat er een geheim zit tussen de kaften van dit boek. Ghandi zei al dat de christenen geen idee hebben wat ze beheren, er zit dynamiet verborgen in de teksten en ze gaan ermee om als het gewoon een boek is. Ik ook. Maar ik zoek en ik weet dat logisch denken me er niet gaat brengen. Wat werkelijk van waarde is moet je gegeven worden. Ik begin ook altijd maar gewoon te typen als het begin van een gedachte zich aandient. Terwijl de woorden ontstaan op mijn scherm ontrolt zich de gedachte verder. Het vindt zichzelf.

En ik blijf dus maar in de buurt. Dat is misschien wel de meest adequate typering van spiritueel ritme: in de buurt blijven zodat de wijsheid je kan overvallen.

Vanochtend lezen we over de vrouwen bij het graf van Jezus. Ze hebben het niet opgegeven, zij blijven in de buurt en bewijzen aan de geexecuteerde de laatste eer. Vroeg in de ochtend. Zij zijn dan ook degene die een aardbeving voelen, engelachtige wezens zien, horen dat hij uit de dood is opgestaan en bij het weglopen bijna tegen hem opbotsen. ‘ Ze lopen op hem toe, grepen zijn voeten vast en bewezen hem eer. Daarop zei Jezus: ‘ wees niet bang ga mijn broeders vertellen dat ze naar Galilea moesten gaan, daar zullen ze mij zien’. De broeders waren niet in de buurt, de vrouwen wel.

Later – en dat staat in de andere tekst, in handelingen – ‘Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. Goed zo mannen, stick together dan hou je elkaar scherp. Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige storm, e verschenen aan hen vlammen die zich verspreiden en allen werden vervuld van de Heilige Geest. – Ze waren in de buurt gebleven, hoopten, vertrouwen en de inspiratie vond hen. Het was het moment, het ‘einde der tijden, zegt God, ‘ want ‘ dan zal ik over alle mensen mijn geest uitgieten, dan zullen jullie zonen en dochters profeteren, jongeren zullen visioenen zien en oude mensen droomgezichten’.

Ik blijf maar in de buurt. Ik wil het zien. En tussen de vogeltjes door elke ochtend, onder dat blauwe dak van onze stratosfeer, voel ik elke keer dat de werkelijkheid groter is dan ik kan denken. En wordt het kleiner waar ik me druk over maak. Niet altijd, soms is er wat geestelijk geweld nodig om de knagende gedachtes er even onder te houden.

Ik ben dankbaar dat ik dit kon doen. Dat er mensen luisterden, dat heeft me enorm verder geholpen. Ik blijf in de buurt. Van jullie en van de inspiratie maar neem een maand de vrijheid om dat niet strikt om zes uur te doen en niet publiek. Om straks in september het weer fris te kunnen doen en met een open geest.

Blijf in de buurt, mentaal en spiritueel. Zodat de wijsheid z’n weg kan vinden in jouw ziel en door je heen. Laten we ons laten verassen door wat ons gegeven wordt als we niet zoeken maar wel bereid zijn om te vinden door vol te houden dat het kan, dat er hoop is en geloof en toekomst en zorg en dat we gezien en gehoord worden. Zegen.

Dit is voorlopig even de laatste gedachte. In september is Rikko weer terug!

Dit zijn de teksten van vanochtend:

Richteren 5:1-18