‘We zullen gerechtigheid brengen in deze wereld’

‘We zullen gerechtigheid brengen in deze wereld’

Mensenrechtenorganisatie IJM strijdt o.a. tegen moderne slavernij en mensenhandel. Dat het niet zonder gevaar is, bleek vorige week wel toen 3 medewerkers in Kenia werden vermoord. Reden voor de directeur van IJM Mumbai om een vurige brief te schrijven. Tegen onrecht, voor rechtvaardigheid. 

Afgelopen weekend maakte IJM bekend dat IJM-mensenrechtenadvocaat Willie Kimani, zijn cliënt Josephat Mwenda en taxi-chauffeur Joseph Muiruri zijn vermoord. De advocaat deed onderzoek naar machtsmisbruik door de politie. Medewerkers van de organisatie reageerden geschokt. Sanjay Mcwan, directeur van IJM Mumbai, schreef daarop deze prachtige brief. Hieronder vind je een aantal vertaalde fragmenten uit de brief.

Het was een normale dag voor je, Onrecht. Een routineus dagje met steeds terugkerende ongelijkheid, gewelddadigheid en onrechtvaardigheid. Je zult wel tevreden zijn over die routine, Onrecht! Niet dan?

Hoe kun je blij zijn? Blijdschap is een deugd van rechtvaardigheid. Dus hoe kan onrechtvaardigheid dan vrolijkheid veroorzaken? Jouw karakter, Onrecht, is corrupt, verward en chaotisch. Jij bent hier om de wereld ongelijk, onrechtvaardig, verdrietig, ongelukkig en ultiem zinloos te maken. Jij kunt niet blij zijn, je zult nooit blij zijn. Nooit.

Terwijl jij je doel najoeg en weer toesloeg met zinloosheid in deze wereld, verloren wij drie van onze geliefden. We zijn onze broeders en collega’s Willie, Josephat en Joseph kwijt geraakt in Kenia. Hun families verloren hun zoon, echtgenoten, broers en vaders. Goede mensen in Kenia verloren advocaten die vochten voor rechtvaardigheid. Onze broeders werden gemarteld terwijl ze streden tegen jou.

Ik wil dit tegen je zeggen, Onrecht. Het gaat je niet lukken om ons te laten verslaan. De middelen die je tegen ons gebruikt zijn afschuwelijk, tragisch, ijzingwekkend, weerzinwekkend kwaad, maar we gaan door. Want, Onrecht, we zijn trots op ons hen. Onze Keniaanse broeders hebben hun hemel verdiend, maar tegen jou zeggen we: ‘Loop naar de hel, Onrecht.’ (…)

Wij zijn bereid om ons leven te geven om tegen je te vechten, Onrecht. We hebben onze levens toegewijd aan het brengen van rechtvaardigheid in deze wereld. Ons leven krijgt zin en betekenis als we een jong kind redden van seksueel geweld. We zijn dolblij als we een familie kunnen bevrijden, die als slaaf is verkocht. We zijn opgetogen als we een weduwe kunnen helpen om haar bezit terug te krijgen dat haar met geweld was afgenomen. We zijn verheugd als we kunnen helpen om de levens van jonge slachtoffers van mensenhandel te herstellen.

Wij zijn hier om gemeenschappen en naties te veranderen zodat er een eeuwige stroom van gerechtigheid ontstaat en mensen zich veilig voelen en in vrede en rust kunnen leven. (…)

Geliefde broeders en zusters in Kenia en overal waar Onrecht heerst: laat je niet intimideren door onrechtvaardigheid. Wees sterk en dapper. Laat de onrechtvaardigheid ons niet vernietigen. Laten we niet toestaan dat een paar slechte mensen onze geest van goedheid wegvagen. Laten we ons verenigen. Laten naast elkaar gaan staan, strijden tegen het onrecht en het voorgoed vernietigen. Voorgoed.’

Sanjay besluit zijn brief met de volgende woorden: ‘De Willies, Josephs en Josephats zullen je uiteindelijk verslaan, Onrecht. Je einde is nabij, in Kenia en de rest van de wereld.

Laat me je er nog even aan herinneren wie je tegenover je hebt.

Wij zijn de tranen van God.
Wij zijn de armen.
We prikken in zijn ogen
in een snik om zijn genade en recht

Wij zijn de tranen van God.
Wij zijn de zachtmoedigen.
We zijn de zachte stem in zijn hart
die fluistert om zijn liefde en zorg.

Wij zijn de tranen van God.
Wij lijden met hem.
We dragen het kruis
in de naam van zijn genade en gerechtigheid.

Wij zijn de tranen van God.
Wij zijn Gods oogappels.
We zullen eeuwig met hem leven
als zijn geliefde kinderen.

Tot slot, Onrecht, zeg ik je nog dit, ten overstaan van al mijn medestrijders in dit gevecht tegen jou.

Van alle kanten zwelt het aan –
het strijdlied van Gerechtigheid.
Wij staan samen sterk –
en winnen zullen we, Onrecht!

IJM is inmiddels een petitie begonnen waarin wordt geëist dat al de daders voor de moord op Willie Kimani, Josephat Mwenda en Joseph Muiruri verantwoordelijk gehouden zullen worden voor hun misdaden en dat Samuel M. Arachi, Director Inspector General van de Adminstrative Police in Kenia, uit zijn functie wordt ontheven. Je kunt ‘m hier ondertekenen.