Wees overtuigd

Wees overtuigd

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Wees overtuigd – PopUpGedachte 19 juli 2016

Het maakt niet zoveel uit wat je zegt, als je het maar met overtuiging brengt. En ik ben dominee, soort van, dus ik kan het weten. Die overtuiging doet een hoop. Er zit – gelukkig – altijd een cynicus in de groep die overtuiging een teken van intellectuele armoe vindt en je hele emotionele betoog onderuit haalt – toch werkt het in veel gevallen. Overtuiging.

En we zijn daar niet meer zo van. Want de grote verhalen zijn een beetje klaar. We hebben allerlei kleine overtuigingen, die we overigens met evenveel vuur kunnen vasthouden, maar zeggen we: dat is gewoon voor onszelf. We zijn vrij overtuigd dat we het allemaal niet weten en iedereen het een beetje voor zichzelf moet zien.

En gek genoeg zit dat dicht tegen de ideeën van de apostel Paulus aan vanochtend. Al zou hij zeggen: als je dan individueel overtuigd bent, wees het dan ook echt. De mooiste zin, als uit het fragment vanochtend vind ik, als vegetariër: iemand die een zwak geloof heeft eet alleen groenten. Ja hoor.

Dit is de context. Dat kersverse groepje dat de nieuwe filosofie van Jezus van Nazareth omhelst, hemzelf eigenlijk, woont in Rome en wil je daar aan vlees komen dan moet je naar de tempel. Het is aan de afgoden gewijd, afgoden die ze zojuist hadden afgezworen als evil en zinloos. Paulus is wel relaxed in die discussie: als je eet, doe dat dan met overtuiging – voor de Heer. Als je dat niet doet, eveneens – voor de Heer. Het kan een uitstekend symbool zijn om er af te blijven, er niets mee te maken willen hebben. En ook om het wel te eten omdat je geen moer van het hele bestaan van die godjes gelooft.

En belangrijk: waag het niet om over de ander te oordelen die wel eet, of neer te zien op iemand die het niet eet. Wie bent u dat u een oordeel velt over uw broer of zus, ieder van ons zal zich tegenover God moeten verantwoorden. Er is maar één die het hart ziet dus blijf van elkaar af.

Het is een soort relativisme, maar dan wel eentje die uitnodigt tot overtuigd leven. Het is niet zo dat Paulus hier zegt: ieder zijn eigen waarheid, wat weten wij nu helemaal, doe lekker je ding, geniet ervan. Hij zegt wel dat je niet over een ander kunt oordelen, zeker in dit geval, want je kunt beide keuzes maken met liefde voor het leven, voor God, voor je geloof.

Volg je eigen overtuiging, zegt Paulus, maar ik denk dan: dat betekent wel dat ik overtuigd moet zijn. Nu koop ik nog liters koemelk terwijl ik weet dat de productie daarvan behoorlijk verrot is. Ik heb met de PopUpKerk nog de rekening lopen bij de ING terwijl ik echt wel vind dat er genoeg wapens in de wereld zijn daar hoeft de ING met míjn geld niet nog meer in te investeren. Er zijn honderduizend dingen die ik gewoon maar doe. Niet met overtuiging wél doen, niet met overtuiging niet doen.

Maar is dat niet om moe van te worden. Dat je al die dingen nog moet fiksen. Dat zou kunnen, maar het kan ook voelen als een kind in een speelgoedwinkel. Al die dingen kunnen we nog iets moois mee doen. Een kind kijkt niet naar de rest van zijn leven met zwaarmoedigheid over wat er allemaal nog moet gebeuren. Omdat het mág. Zo wil ik wel mijn overtuigingen leren. Als een kind. Op zoek naar een hele mooie manier om met die melkrotzooi om te gaan. Een mooie boerderij vinden in de omgeving, nog betere cappucino’s maken met zelfgefikste havermelk, spelen, uitproberen, uitzoeken. Oh, en even die ING fiksen. Allereerst maar eens lezen hoe dat nu zit met die wapenhandel, me laten inspireren door gedreven verhaal van Triodos en ASN, die zijn overtuigd, dat kun je wel zeggen.

Overtuiging. En dan niet de overtuiging van: dit vind ik nou eenmaal. Of dat voel ik nu eenmaal zo. Maar overtuiging die je uit kunt leggen, die niet voor de ander hetzelfde hoeft te werken maar die een interne logica heeft, die je enthousiast en gedreven kunt verantwoorden tegenover de heer van de wereld. Die dat prachtig vind. Of je dat nu doet met een sudderend stukje wild op de BBQ, of met een fantastische marokkaanse groenteschotel waar de liefde en de kleur vanaf spat.

Jozua vanochtend krijgt de overwinning van de Heer beloofd op de stad AI, maar verzint vervolgens wel een slim strategisch plan wat hij tot in de puntjes uitwerkt. Overtuiging en redelijk en gedreven om het dan ook goed en mooi te doen. Al blijf ik gruwen van die oorlogshandelingen.

Jezus van Nazareth zegt vanochtend tegen zijn leerlingen dat ze hun zwaard weg moeten doen. Wie het zwaard trekt zal erdoor vergaan. Hij wil niet verdedigd worden als hij stiekem in de nacht wordt opgepakt.. Hij gaat overtuigd sterven, zo wil hij het, zo staat het geschreven, dat is zijn bestemming. En ook goedbedoelende heldhaftige vrienden gaan hem daar niet vanaf brengen. Overtuigingen kunnen pijn doen, heel veel kosten. Maar er weegt weinig op tegen de rust van binnen, de wetenschap dat dit de weg is die je moet gaan die klopt – zodat je met opgeheven hoofd de maker in de ogen kunt kijken. Die zegt: goed gedaan.

Als je het maar met overtuiging brengt? Nee, als je het maar overtuigd doet. Redelijk, onderzoekend, open overtuigd in een verlangen om de wereld en de heer ervan van dienst te zijn in alles wat je doet. Op onze overtuigingen dan maar vanochtend. Dat we er nog maar vele mooie mogen vinden.

Dit zijn de teksten die Rikko vanmorgen las: