Ach en wee enzo

Ach en wee enzo

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Ach en wee enzo – PopUpGedachte vrijdag 30 september

 

Het is vrijdag, de laatste dag voor het weekend begint, voor de sabbat, de laatste overweging van de week. Vandaag sta ik niet vanaf het balkon drie hoog naar de donkere apartementen voor me te kijken waar er hier en daar al een geel oplicht omdat er meer vroege vogels zijn in de wereld. Ik sta vandaag op dit vroege donkere uur uit te kijken over een gerooid stuk maisland, op de veranda van een minihuisje op het Noord-Hollandse platteland. De twee kleine kinderen zijn uit logeren, we zijn hier met z’n tweeen en het maakt alle verschil. Uit eten, een goede whiskey ergens op de kop tikken. een houtkacheltje en dat gewoon kunnen betalen. We prijzen ons gelukkig, nogal gelukkig.

Op de antieke keukentafel ligt de opengeslagen tekst van vanochtend. Ik wil weer lezen, de dag bewust beginnen, vakantie, werkweek, maakt niet uit, het helpt me om de dag te beginnen voordat die echt begint. Zelf te beginnen. Zo eindigt de lezing vandaag;

‘wee jullie die rijk zijn, jullie hebben je deel al gehad. Wee jullie die nu verzadigd zijn, want je zult hongeren. Wee jullie die nu lachen, want je zult treuren en huilen. Wee jullie wanneer alle mensen lovend over je spreken, want hun voorouders hebben de valse profeten op dezelfde wijze behandeld’.

Altijd gezellig, die Jezus van Nazareth. Hij heeft het hier tegen zijn vers aangestelde leerlingen en geeft hen wat basisonderricht – een grote groep mensen met allerlei ziektes eromheen, mensen die hopen op genezing en dat via Jezus van Nazareth volgens de teksten ook krijgen.

Waar zit ik? Me gelukkig te prijzen dat we even niet elk eurootje om hoeven te keren? In een land dat weer economisch ‘lekker’ gaat, volgens de machthebbers, in een werelddeel waar de mensen rijk en vrij zijn, gemiddeld genomen.

Jezus richtte zijn blik op de leerlingen en zei: gelukkig jullie die arm zijn, want van jullie is het koninkrijk van God. (vissers heeft hij aangesteld, een landverrader en zo nog wat lui) Gelukkig jullie die honger hebben, want je zult verzadigd worden, gelukkig wie nu huilt want je zult lachen.

Wat is het probleem van rijkdom? Van een land dat ‘lekker’ gaat en een werelddeel dat rijk en vrij is? Het maakt zich zorgen over wat het het heeft. Wat is goed aan arm zijn en honger hebben en huilen? Ik weet het niet, heel eerlijk. Ben ik dat ook echt geweest? Armoeiig? Hongerig? Verdrietig? Natuurlijk wel, soms. Van die momenten van verdomde eenzaamheid, de paniek aan het einde van de maand als het geld op is maar de maand nog niet, kleine paniek maar toch. Ik weet het niet echt, maar het lijkt alsof de rijkdom de blik zomaar naar binnen keert en probeert te behouden wat er is. Dat is de crisis van Europa. En armoede? Het laat alles achter en steekt de middellandse zee over met de ziek-grote risico’s van dien, wordt uitgebuit en stukgemaakt maar ook opgevangen en thuisgebracht.

Waarom verlangen we naar tiny houses? Waarom die hype? Omdat weinig hebben ons verlost van naar binnen kijken en proberen te behouden, van de verantwoordelijkheid over veel zodat we meer naar buiten kunnen staren.

Hier in dit kleine huisje op het Noordhollandse platteland blijkt hoe weinig we nodig hebben om te leven. Elkaar, een boek, fijn eten en een beetje uitzicht. Dat helpt straks weer als we middenin ons werk zitten en ons afvragen hoe we de eindjes tijd aan elkaar knopen. Hier merk ik het verlangen weer naar rust, regelmaat en vrienden om de tafel om gesprekken te voeren die aan de ziel van het leven raken en vind ik de ruimte in mijn hoofd om plannetjes te maken. Hier wordt geraakt aan mijn honger en dorst, terwijl in de rijkdom van werk, mails, indrukken ik me zorgen maak of ik het allemaal wel redt.

Gelukkig de leegheid, want die verlangt weer. Gelukkig het afstand nemen want dan kun je beter zien. Gelukkig het verdriet want dan kan er getroost worden.

Jezus van Nazareth wil mensen mee op weg die weinig te verliezen hebben, zodat er veel gewonnen kan worden, mensen met wie anderen weinig op hebben zodat ze niemand tevreden hoeven houden, mensen die weten wat het is om te huilen zodat ze niet bezig hoeven zijn met de schone schijn ophouden. Dat loopt veel lichter.

Hosea 10:1-15

Handelingen 21:37 22:16

Lucas 6:12-26