Geliefd enzo

Geliefd enzo

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Geliefd enzo – Popupgedachte dinsdag 20 september

De sterren zijn helder vanochtend, de nacht is fris. Geen maan, wel flonkerende puntjes en een licht besef van de afstand en de enormiteit van de ruimte waarin ik me bevind, terwijl ik met twee blote voeten op het balkon de nacht intuur, nog nauwelijks wakker.

Er flitsen allerlei flarden van gedachten door mijn hoofd zonder doel of betekenis tot ik zacht hardop dat hele oude gebedje formuleer: ‘Onze vader in de hemel, uw naam geheiligd, uw rijk kome’. Het idee dat iets in deze oneindige ruimte hiermee resoneert, een energie, een aanwezigheid. Niet achter die sterren, maar juist als verbinding tussen de sterren, mijzelf, de dampkring en ik die mijzelf zie staan op mijn balkon.

Mijn geest is all over the place zo bij het wakker worden, tot ik die aanwezigheid veronderstel. Of eigenlijk: tot ik woorden vorm die gericht zijn tegen een dergelijke aanwezigheid. Dan pas val ik weer met mijzelf samen. Je kunt je afvragen wie je bent, of je bestaat, of het zin heeft – maar als je gezien wordt, werkelijk, liefst geliefd gezien dan val je weer samen met jezelf.

Vanochtend klinkt er een stem uit de hemel, nadat de heilige Geest, staat er, in de gedaante van een duif op hem Jezus, neerdaalde: Jij bent mijn geliefde zoon, in jou vind ik vreugde. Wat een quote. Als die niet als donderslag bij heldere hemel en zonder duifachtige verschijning klinkt is het al een soort wonderlijke zegen. Ik mag mijn vader graag en dat is wederzijds kan ik wel concluderen uit allerlei signalen en gebeurens, maar deze zin. Dat is toch wel een woordenrij. Dat zit niet helemaal in de aard van de gemiddelde calvinistische opvoeder. Maar het verlangen in het hart van zonen en dochters is er niet minder om. Jij bent mijn geliefde zoon (niet in tegenstelling tot de andere, maar jij bent het), in jou vind ik vreugde. Het mag wat minder archaisch geformuleerd, maar het doet een versnipperde geest, een verstrooid zelfbeeld vol voors en tegens weer even terugkeren naar de ziel en maakt dat je weer even samenvalt met jezelf.

Degene die enkel het tegenovergestelde heeft gehoord, lacht nu een beetje bitter – want zelfs het verlangen ernaar voelen is te pijnlijk.

Jij bent mijn geliefde – (zoon, dochter) – in jou vind ik vreugde. Het overkomt Jezus van Nazareth als hij zich laat dopen, de markering van het begin van zijn rondtrekkende leven om de Joodse wereld en uiteindelijk ook de onze een nieuw verhaal voor te leven over wie wij zijn, wie god is en how-we-fuck-up en hoe besef daarvan alles verandert, hoe overgave alles is en zelfbehoud killing.

Johannes de Doper is net opgepakt omdat hij in deze trant opereerde. Hij zal even verderop worden onthoofd. In de andere tekst van vanochtend vinden we de Jood Mordechai die weigert om op te staan en geen trillend ontzag heeft voor de machtigste, dodelijkste man van het Perzische rijk, wat de machtige man doet besluiten om een enorme galg in te richten voor deze verrekte Jood die zijn machtsgeile zelfbeeld durft te tarten.

Dat is de context van die liefdevolle uitspraak: jij bent mijn geliefde. Geen geïsoleerde uiting van zorg en aandacht, maar een noodzakelijke hand in de rug, stem in het oor en hand dan wel duif op de schouder omdat de taak die er ligt individueel en veelgevraagd is.

De liefdevolle stem maakt je weer individu – ik besta weer, met mijn blote voeten op het balkon – maar het dient ook altijd om me in de eenzaamheid van het individu zijn overeind te houden – er ligt voor mij een taak, een opdracht, een eigen weg. Die alleen ik kan lopen. En die zowel weerstand als lof op kan roepen – twee dingen die zomaar je weer van je sokken kunnen blazen als die ene stem je niet op de route houdt: jij bent mijn geliefde. De stem van de lof is groot, maar laat je oor er niet naar hangen. De stem van de kritiek is groot, maar ook die is niet belangrijk genoeg om in je schulp te kruipen of juist vol tegen in te gaan. Je bent míjn geliefde, weet je nog.

Rikko werd vandaag geïnspireerd door de volgende teksten:

Ester 5:1-14

Handelingen 18:12-28

Lucas 3:15-22