Geloof het dan niet

Geloof het dan niet

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Geloof het dat niet – PopUpGedachte maandag 5 september

Ik heb de stilte weer gezocht op het balkon, in het donker, en in de schemer aan de hemel hoop ik iets te ontwaren van dat waar ik in geloof, waar ik op hoop, aan twijfel en op gok: dat er iets is, iets hogers, iets groters, iets wat mij ziet en wat de wereld middenin de chaos van het moment in zijn hand houdt. Groter dan de man op de wolk, ontzagwekkender dan een poppenspeler, een energie, een aanwezigheid.

Toen een jonge man onlangs aan de Paus vroeg of hij weleens twijfelde aan het bestaan van God, moest hij lachen: en dat vraag je aan de Paus? Toen zei hij: zeker. Als ik bid, weet ik het niet, lang niet altijd, of er wel een God is. De man wiens positie wereldwijd en heel zijn hebben, houden en aanzien gebouwd is op het geloof in het bestaan van een god die zich in de wereldse zaken heeft gemengd door Jezus van Nazareth – weet het niet. Vaak niet.

Gelukkig zou een vriendin van mij zeggen en logisch, de man is niet gek. Je kunt het best wel volhouden dat er een god is voor de buhne en in de kerk, maar als je echt gaat nadenken dringt de werkelijkheid door: er is geen god.

Dat zou kunnen. Toch zou het ook kunnen dat je net zoals je de hoop of het geloof in de liefde, de vriendschap, de toekomst kunt verliezen – of eventjes verliezen – of er maar aan twijfelen – iets depressievigs – dat je zo ook even dat geloof in die god kunt verliezen. Uit zo’n depressief moment concluderen dat de liefde niet bestaat, de vriendschap en dat er geen toekomst is – een zie-je-wel conclusie is zonde van de levendigheid, de liefde.

Ik gok voorlopig nog. De joden in de tijd van Jezus niet. De elite in elk geval niet. Zij zagen een soort Trump rondlopen die met wijsheden strooide maar niet meedeed met de politieke spelen, die het volk ophitste maar geen alternatief leek te kunnen bieden en die torenhoge pretenties had.

Jezus zegt tegen hen: jullie geloven het niet, fair enough. Dat is omdat jullie de stem niet herkennen, mijn verhaal raakt niet aan jullie behoefte. Je bent met de machtsimperium bezig, dan heb je geen oren naar een stem die roept dat de wereld rechtvaardig wordt. Dat kost je alleen maar geld en invloed. – Mijn vertaling. En dan: die andere mensen geloven wel, het raakt aan hun behoefte, ze voelen zich gezien – zoals de volgelingen van Trump, Wilders en de Afd zich eindelijk gezien voelen. En ik zal voor ze zorgen, zegt Jezus. Ze zijn niet van mij, maar van de Vader, van God en ik en de vader zijn één.

Oei, dat is niet heel Joods. En ze willen hem doodgooien met stenen. Jezus vraagt hen waarom: Ik heb door de vader (hij is bescheidener dan Trump) veel goeds voor u gedaan, waarom wilt u mij stenigen? Niet voor een goede daad zullen we u stenigen, antwoordden ze, maar wel voor godslastering: u bent een mens, maar u beweert dat u God bent!’ Jezus zei: staat er in uw wet niet geschreven:’ ik heb gezegd: ‘U bent Goden’? Als mensen tot wie God spreekt goden genoemd worden, hoe kunt u mij dan, door de vader naar de wereld gezonden, beschuldigen van godslastering wanneer ik zeg dat ik Gods zoon ben?

Als wat ik doe niet van mijn Vader komt, geloof me dan niet, maar als dat wel het geval is en u geloft me toch niet, geloof dan tenminste wat ik doe. Dan zult u begrijpen dat de Vader in mij is en dat ik in de Vader ben.’ En weer wilden ze hem grijpen, maar hij ontsnapte. Dat klinkt als een rennende rabbi.

De Paus twijfelt, ik ook, niemand weet het en een vriendin zegt: zie je wel, gelul. Had ik het je niet gezegd. Jezus zegt: geloof het dan niet, geloof dan wat ik doe. Hoe ik handel.

De directeur van een boekhandel zei tegen mij in een gesprek over mijn boek – voorbereiding voor een event: ik geloof niet, ik heb dat niet, maar ik ben soms wel jaloers. Ik vind het zo tof wat die stadsdominees die ik ken doen met dat geloof, het is zo mooi. En dat zullen moslims ook doen. Maar ik heb het niet.

Ik zei tegen hem: heel veel in de PopUpKerk hebben het ook niet, toch doen ze mee. Nu blijkt dat de Paus het soms zelfs niet heeft – en dat het niet erg is. Kijk naar de daden, de genezing, de nieuwe wereld, de opofferende, kwetsbare liefde.

Gelijk een goede reden om Trump stem niet te horen. Kijk maar naar wat hij wil doen en hoe kwetsbaar en altruïstisch en zorgzaam de daden zijn die hij wil uitvoeren.

Vanochtend vroeg las Rikko deze teksten:

Job 32:1-10, 19 -33:119-28

Handelingen 13:44-52

Johannes 10:19-30