Laurens’ evangelie van minder

Laurens’ evangelie van minder

Laurens nam ons de afgelopen weken mee op zijn zoektocht naar minimalisme. Wat zou er gebeuren als hij het aardse iets meer kon loslaten? In dit 4e -en laatste- blog formuleert hij zijn conclusies. 

De afgelopen maanden heb ik geprobeerd te onderzoeken hoe minder van alles kan zorgen voor meer rust. Ik ben nog niet oud en wijs genoeg om definitief te durven concluderen dat ‘minder’ het ultieme sleutelwoord is. Maar omdat er al genoeg draait om meer, wil ik als prediker van minimalisme graag een pleidooi houden voor minder. Lees het niet als verplichtingen of als ultieme gids voor een saai leven. Minder spullen, minder zorgen maken, jezelf wat minder belangrijk vinden: het maakt mijn leven wat overzichtelijker, het helpt me om mezelf wat minder en het waardevolle in mijn omgeving wat méér centraal te stellen.

Misschien helpt het je een beetje te relativeren of rust te vinden in een leven waarin al zoveel moet. Het mag namelijk best iets minder.

Eet minder fastfood

Koop daarom minder spullen, je houdt meer tijd en geld over voor ervaringen. Bewaar minder, beleef meer. Koop minder kleding, investeer in een paar duurzame, fairtrade kledingstukken. Jij doet er langer mee, de aarde gaat wat langer mee en welvaart wordt een klein beetje eerlijker verdeeld. Douche minder, korter en kouder, dat is gezonder en goedkoper. Zet je verwarming minder hoog, 18 graden is warm genoeg en went snel. Print minder.

Gooi minder voedsel weg. Eet wat minder vlees, we zijn met teveel om nog verantwoord voor iedereen onbeperkt vlees te kunnen produceren. Eet minder fastfood, het is niet zo lekker als je denkt. Gezond koken is leuker, avontuurlijker en hoe vaker je het doet, hoe lekkerder het wordt. Eet minder zout en proef altijd eerst voor je met smaakversterkers strooit.

Kijk minder tv. Kijk voor je gaat slapen minder op een beeldscherm en slaap beter. Kijk minder op je telefoon als je buiten loopt of fietst, dat is veiliger. Wees minder bang om iets te missen. Het meeste mis je toch wel en dan nog blijft er genoeg over om mee te maken. Wees minder bang om er niet bij te horen. Stuur minder e-mails, ze zijn inefficiënt en geven je stress. Check je inbox minder vaak. Wees minder bereikbaar. Verwacht minder dat anderen altijd bereikbaar zijn. Plan minder ver vooruit en houd wat ruimte vrij voor spontane ideeën. Relax.

Luister minder muziek als vulling van de stilte. Geniet er meer van, kies momenten om actief en aandachtig een album van begin tot eind te luisteren. Maak minder foto’s, niet alles is zo gedenkwaardig of het delen waard. Zie je iets moois? Kijk er langer naar.

Geef minder ongemeende complimenten

Gebruik minder superlatieven. Niet ieder filmpje is hilarisch, niet elk concert waanzinnig, fantastisch, geniaal, briljant of legendarisch. Geef minder ongemeende complimenten. Geef minder adviezen in moeilijke situaties, empathie is vaak goed genoeg. Praat minder over jezelf in gezelschap, luisteren is ook leuk, en leerzamer. Oordeel minder snel, je zit er meestal naast en dat is nooit leuk om later toe te moeten geven. Stop met ongevraagd verbeteren van taalfouten, onze beschaving hangt niet af van d’tjes en t’tjes en het is minder grappig of slim dan je denkt.

Volg minder nieuws, je wereldbeeld zal met de dag positiever worden. Lees boeken of achtergrondartikelen als je de wereld beter wil leren begrijpen. Lees minder meningen, heb minder meningen, is het niet vermoeiend altijd iets te moeten vinden? Erger je minder, het is heus niet zo heel erg dat er een kind huilt aan het tafeltje naast je en je overleeft het wel wanneer iemand achter je zit te bellen in de stiltecoupé.

Mijd plekken waarvan je weet dat ze ergernis opwekken. Vind je je Facebookvrienden irritant? Ontvriend ze, het zijn je vrienden niet. Neem sowieso minder vrienden, een stuk of vijf is zat. Wissel ze af en toe in voor nieuwe, je hoeft niet elke vriendschap een leven lang te onderhouden. Noem minder mensen ‘vriend’ en probeer niet iedereens vriend te worden. Hecht je minder aan mensen. Hecht je minder aan alles wat je kunt verliezen. Vergelijk jezelf minder met anderen. Sommigen hebben het beter getroffen dan jij, de meesten minder. Klaag minder.

Leg die lat wat minder hoog

Beledig minder, niemand is ooit van mening veranderd omdat je hem of haar kleineerde of uitschold.

Wantrouw minder, de meeste mensen zijn eerlijk, of iets wat in de buurt komt. Teleurstellingen hebben meer met verwachtingen te maken dan met vertrouwen. Verwacht minder. Van jezelf, van anderen, van het leven. Hoe minder je verwacht, hoe meer je wordt verrast. Leg de lat wat minder hoog, het leven is geen wedstrijd.

Het zijn maar wat ideeën en het een is eenvoudiger toe te passen dan het ander. Ik wil maar zeggen: minder is niet saai en er blijft nog meer dan genoeg over om voor te leven. Probeer het een tijdje. Mij lucht het in ieder geval enorm op.