‘Het ligt niet aan jou dat je nog single bent’

‘Het ligt niet aan jou dat je nog single bent’

Het is net uit: het eerste boek van Lazarus-blogger Rebecca Onderstal over single zijn en het heet Mooi niet alleen. Daarin gaat ze in op het complexe en complete leven van een single. Je hoeft trouwens niet per se single te zijn om het te lezen…

Op een dag dacht je: ik schrijf een boek over single zijn?
‘Nee, ik ben erin gerold. Het begon met een verzoek van de uitgever. Dat is langzaam gegroeid en het boek is een verslag geworden van mijn persoonlijke zoektocht. Het single zijn is me overkomen en ik vraag me af hoe ik daarin overeind blijf. Hoe kan ik – zonder slachtoffer te zijn- richting geven aan dat element in mijn leven? En wat speelt m’n geloof daar voor rol in?’

Waarom vind je het belangrijk om die zoektocht te delen?
‘Ik heb zelf de neiging om soms een beetje geïsoleerd te raken in mijn eigen worsteling. Dan kan het heel fijn zijn als je van een ander woorden aangereikt krijgt doordat je iemands verhaal hoort. Die woorden helpen je vaak om jezelf beter te begrijpen en om vervolgens je verhaal beter te kunnen verwoorden naar anderen. Het delen van verhalen, het geven van woorden en duidingen helpt tegen eenzaamheid.’

Welk vooroordeel over single zijn hoop je dat nu echt verdwijnt?
‘Dat het aan jezelf ligt. Dat je te kieskeurig bent of dat er iets mis met je is. Het vinden van een geschikte partner is geluk hebben. Mark Rutte had gelijk toen hij bij Zomergasten zei dat het leven soms gewoon zo loopt. Soms liggen dingen nergens aan, soms gebeuren ze gewoon.’

Is het ook een leuk boek voor niet-singles?
‘Jazeker. Ik schrijf in m’n voorwoord: Koester de single in jezelf. Ook als je in een relatie zit. Elk mens kent momenten in z’n leven waarop de verbinding met anderen is verbroken. Het is dan zo belangrijk om te weten wie je in je eentje bent.’

Je boek ligt er. Met welke reactie ben je echt blij?
‘Als ik merk dat singles er moed uit putten en opener hun verhaal durven te delen. En het tweede lijntje is dat ik bewust parallellen heb getrokken met Bijbelverhalen. De relatie met God vervangt de menselijke relaties niet, maar de verbinding met Hem is ook iets wat ertoe doet. Wat grond onder je voeten kan geven. Ik hoop dat lezers dat er ook uithalen. Lachend: ‘En er zijn nog steeds mensen die verbaasd concluderen dat dominees ook maar mensen zijn. Dat vind ik erg grappig.’

schermafbeelding-2016-10-03-om-22-59-01Mooi niet alleen – het complexe en complete leven van een single, Rebecca Onderstal. Meer info vind je hier.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Rebecca Onderstal tijdens de presentatie van haar boek