Madonna: Material girl wordt spiritual girl

Madonna: Material girl wordt spiritual girl

Corjan verklapt zijn guilty pleasure: Madonna, die heel wat ‘heilige herrie’ maakte. Op een van haar beste albums ontpopt de material girl zich als spiritual girl

Katy Perry en Madonna zijn mijn guilty pleasure. Criticasters zullen veel van hun muziek betitelen als ‘pulp’. Zelf zal ik trouwens de kledingkeuze van de excentrieke zangeressen niet zo snel aanprijzen bij mijn dochters. Maar zoals altijd, er is meer. Neem bijvoorbeeld Madonna, the Queen of pop bracht in 1998 met Ray of light wat mij betreft een van haar betere platen op de markt.

Weg met de korsetten

Op het album klinkt een wedergeboren Madonna. The material girl is een heuse ‘spiritual girl’ geworden en de hitsingle Frozen is hierin het summum. Madonna dwaalt in deze periode rond in de mystieke Kabbala stroming van het jodendom. Weg zijn de glimmende korsetten en beha’s, Madonna zwiert als een echt gothic queen door de woestijn in een zwart gewaad terwijl er black birds om haar heen zweven.

Als jongerenwerker probeerde ik Frozen te gebruiken als opening voor een gesprek met gothic-meiden. Het resultaat was nul. Een van de meiden vertelde me resoluut dat Madonna niet meer was dan een ‘wanna-be gothic’, iemand die de underground-subcultuur misbruikte voor de dollars. De macabere gothic-scene werd door Madonna mainstream gemaakt en dat was in de ogen van het zwart opgemaakte meisje een doodzonde.

Stiekem iets harder