‘Alsjeblieft, schreeuw moord en brand als Trump verkozen wordt…’

‘Alsjeblieft, schreeuw moord en brand als Trump verkozen wordt…’

Als Trump vannacht wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten, moeten we het ergste vrezen, zegt Reinier. En dan is een vergelijking met nazisme, zoals in bovenstaand plaatje, volkomen terecht. 

Als je in een of andere discussie verwijst naar de Tweede Wereldoorlog, is er altijd wel iemand in het gezelschap (lees: Twitter) die triomfantelijk roept: dat is een Godwin! En dat met een blik van: laten we nu overgaan tot de orde van de dag, deze discussie is over, ik ben lekker slimmer, haha.

Even voor de niet-ingevoerden: schande dat jij niet weet wat een Godwin is, natuurlijk, waar ben je geweest het afgelopen jaar?

Godwin heeft weinig te maken met God

Oké, dat was niet serieus. Nu wel. Een Godwin heeft weinig te maken met ‘God’ en ‘winnen’, in de zin van een ‘ultieme winst’, hoewel die bijklank ongetwijfeld aan de populariteit ervan bijdraagt en de reden is waarom de snobs het woord überhaupt kunnen onthouden. Nee, het woord verwijst naar de ‘wet van Godwin’, bedacht door de Amerikaanse schrijver Mike Godwin. Hij stelt dat hoe langer een online discussie duurt, hoe groter de kans wordt dat iemand naar nazisme, Hitler of de Holocaust verwijst.

Herkenbaar natuurlijk. Maar als tegenwoordig iemand ‘Godwin’ roept, is dat vooral een snobisten-trucje om te laten merken dat je heel slim bent en heus wel weet wat een Godwin is en dat iedereen die dat niet weet heul dom is. Dat kan inderdaad een discussie doodslaan. En daarmee doet iemand die ‘Godwin’ roept precies wat hij de ander verwijt.

Immuun voor lessen uit het verleden

Maar wat ik het ergste vind aan het roepen van ‘Godwin’, is dat het ons immuun maakt nog enige lessen te trekken uit het nazisme en de Holocaust. Dat waren verschrikkelijke en totaal zinloze gedrochten in de geschiedenis. De enige klap die we nu nog kunnen terugslaan, is er enige lering uit trekken. Dit Nooit Weer. Wie ‘Godwin’ roept, neemt ons zelfs die laatste troost nog uit handen. Als je van de snobs in geen enkele discussie meer naar de Tweede Wereldoorlog mag verwijzen en geen enkele parallel mag trekken, dan bergen we dit gedrocht voor altijd op in het verleden. Alsof we erboven staan. Alsof dat nooit meer kan gebeuren.

Funny. But not haha funny.

dear-americans-meme

Nieuw Hitlertje in het zadel?

Ik moest hieraan denken toen ik bovenstaande meme zag, die al tienduizenden keren is gedeeld en geretweet. Een tamelijk effectieve en slimme vergelijking tussen Trump en Hitler.

En weet je, ik denk dat deze steekhoudend is. Als vannacht inderdaad Trump wordt gekozen tot machtigste man van het machtigste land ter wereld, is inderdaad een nieuw Hitlertje in het zadel geholpen en moeten we het ergste vrezen.

Daarom, alsjeblieft, schreeuw moord en brand als Trump inderdaad straks verkozen wordt. Blijf verwijzen naar het nazisme en fascisme. (En als je gelooft: blijf verwijzen naar die andere President die het totaal anders aanpakt en een stukkie sterker is.) Wij mogen dat. Wij – oké, onze opa’s en oma’s – hebben eronder geleden. Wij weten waar we over praten. En we moeten alles uit de kast halen herhaling te voorkomen.

Voel je niet te volwassen of te deftig de vergelijking met Hitler te maken. De werkelijkheid is niet altijd volwassen of deftig. De werkelijkheid van Trump is smerig, misogyn, cynisch, narcistisch. En ja, fascistisch.

Covers coverjunkie trump