Luister John Joseph Brill en huil met hem mee

Luister John Joseph Brill en huil met hem mee

John Joseph Brill kreeg de ziekte MS. De muziek die hij daarna schreef, is donker en melancholisch. Corjan zag hem live en de klanken grepen hem meteen bij zijn strot. De song Muscle and bone resoneert diep vanbinnen.

Hij stond dit najaar op het 7 Layers festival in Utrecht, John Joseph Brill. Hij raakte me gelijk met zijn debuutsong Muscle and bone. Het nummer is afkomstig van de EP Pieces, een prachtige, donkere, melancholische plaat met indringende songs die ontstonden in een voor de zanger moeilijke levensfase. Er werd MS (multiple sclerosis) bij hem geconstateerd. Brill geeft uitdrukking aan zijn gevoelens van verdriet in deze trage, weidse, alternatieve rocksong.

Muscle and Bone is particularly personal as I wrote it at a time when I was quite ill and also going through all manner of large upheavals in my personal life. It was a kind of a low point, an examination of the fact that I am only human.

Als ik luister naar de baritonstem van Brill en de composities van de EP, hoor ik een mengeling van The Bad Seeds, Tom Waits en een vleugje Leonard Cohen voorbijkomen. De song resoneert ergens diep vanbinnen, want ik ben niet ernstig ziek en toch raakt Brill mij. Er zit iets universeels in deze song. Zoals een opgefokte rapsong uit de zwarte getto ook een witte middenklasser kan raken, omdat we ons allemaal weleens onderdrukt en alleen voelen.

John Joseph Brill raakt de gevoelige snaar, omdat we allemaal op zijn tijd moeten huilen. Soms met en soms zonder tranen.