PJ Harvey als prima tegenhanger van happy-clappy-prees-je-hees-liedjes

PJ Harvey als prima tegenhanger van happy-clappy-prees-je-hees-liedjes

Corjan worstelt mee met PJ Harvey, de zangeres die schreeuwt om bewijs van bijbelse verhalen die ze bezingt. Als zoetsappige kerkliedjes hem de keel uithangen, knalt deze rockster hard uit zijn speakers.

PJ Harvey was dit najaar in Nederland, met een tour langs diverse Nederlandse poppodia. De Engelse Polly Jean Harvey is trouwens niet alleen muzikant, ze speelde in films en is ook nog eens dichter en beeldhouwer. Haar laatste album The Hope Six Demolition Project is top, maar veruit favoriet is bij mij toch echt haar debuutalbum Dry uit 1992.

Ik zag haar voor het eerst in het voorprogramma van een U2-concert in het Goffertstadion in Nijmegen. Ik was gelijk verkocht. Diverse van haar songs spreken tot de religieuze verbeelding. Zo lijkt Hair bijvoorbeeld te verwijzen naar Simson en Delila en in het nummer Water zingt Harvey over moeder Maria en haar Zoon die over het water wandelt. Maar de zangeres valt niet op haar knieën in aanbidding. Ze vraagt na al die jaren ‘van horen over’ om een tastbaar bewijs. ‘Prove it to me!’, scandeert de zangeres terwijl ze het water inloopt in de hoop op een wonder.

Hemelbestormers en twijfelaars

Ik maakte ooit een ‘Worstelpsalmen top 25’ omdat ik de ‘happy-clappy-prees-je-hees-liedjes’ uit de kerk niet meer kon aanhoren. Een lijst popsongs waarin de bijbelse psalmen resoneren, waarin de liedjesschrijvers de hemel bestormen met hun vragen, aanklachten en twijfels. PJ Harvey staat hoog in mijn lijst. Ook ik wil eigenlijk zo graag bewijs, ik wil lopen over het water en antwoord op mijn vragen, want op sommige momenten staat het water me stomweg aan de lippen.